Bakliyatta desteği artıralım talebi

Bakliyatta desteği artıralım talebi -Ulusal Baklagil Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Arslan: -Güneydoğu Anadolu Bölgesinde üretici sulu tarımla daha çok verim alabileceği ve destekleme primleri daha yüksek ürünlerin ekimine yö


MERSİN (A.A) - Ulusal Baklagil Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bakliyat üreticisinin, sulu tarımla daha çok verim alabileceği ve destekleme primleri daha yüksek ürünlerin ekimine yöneldiğini belirterek, desteklerin artması halinde üreticinin bakliyat üretimine devam etmesinin sağlanabileceğini bildirdi.
     Mersinde kurulu bulunan Arbel Grubunun da Yönetim Kurulu Başkanı olan Aslan, yazılı açıklamasında, iklim şartlarının elverişli gitmesi sonucu bakliyatta, yüzde 25lik verim artışı beklendiğini belirtti.
     Aslan, bu yıl kırmızı mercimeğin yoğun olarak üretildiği Güneydoğu Anadoluda verimin artmasına karşılık ekim alanlarının daraldığını, bunun da gelecek yıllarda sorun teşkil edebileceğinin tahmin edildiğini ifade etti.
     Güneydoğu Anadolu Bölgesinde sulanabilir tarım arazilerinin artmasının, çiftçiyi sulu tarıma yönlendirdiğine dikkati çeken Aslan, şunları kaydetti:
     Güneydoğu Anadolu Bölgesinde üretici sulu tarımla daha çok verim alabileceği ve destekleme primleri daha yüksek ürünlerin ekimine yöneliyor. Kırmızı mercimek ekim alanlarının azalması 5-10 yıl içinde bu üründe Türkiyeyi ithalatçı konumuna düşürebilir. Dahilde işleme izin belgesiyle ürün getiren, işleyerek ihraç eden yatırımcı katma değeri Türkiyeye bırakmaktadır. Bu şekilde devam ederse, yatırımcılar yurtdışına yönlenebilir. Baklagillere verilen kilo başına 10 kuruş desteğin 20 kuruşa yükseltilmesi gerek. Çiftçinin bu şekilde bakliyat ekiminden kaçması engellenebilir. Çiftçinin başka ürünlerin ekimine alışması halinde, yeniden baklagillere geri dönüş yapması mümkün olmayacaktır. Bu da dünyada rağbet gören ve en iyi ihracat kalemlerimizden olan kırmızı mercimeğimizin sonu olur, ancak kendi kendine yeten bir ülke konumuna düşeriz. Hububat ürünlerinde üretimin yüzde 15 -20si ihraç edilmektedir. Baklagillerde bu rakam yüzde 50-60 civarında olmaktadır. Ayrıca baklagiller toprağı besleme özelliğine sahip ürünlerdir, toprağı zenginleştirir. Bu nedenle de ekiminin desteklenmesi gerekmektedir.
    
     Muhabir: Kerem Kocalar
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Bakliyatta desteği artıralım talebi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER