BAKA bölge planı toplantıları Atabeyde başladı

BAKA bölge planı toplantıları Atabeyde başladı -Atabey Kaymakamı Sedat İnci: -Atabey kendi potansiyelini harekete geçirerek kalıcı ve sürdürülebilir kalkınmasını sağlayacaktır


ISPARTA (A.A) - Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), 2014-2023 Bölge Planını oluşturmak üzere Ispartanın Atabey ilçesinde toplantı düzenlendi.
     Antalya, Burdur ve Ispartanın stratejik yol haritasını oluşturmak amacıyla Atabey ilçesinde yapılan toplantıda, tarımsal üretim sanayisini geliştirme, arazi toplulaştırılması, toplu hayvancılık, tarımsal sulamada kapalı veya damlama sistemlerine geçiş, pazarlamadaki sıkıntılar, katma değeri yüksek ürünlerin hedef olarak belirlenmesi konuları ele alındı.
     Çayırlı Mescitteki toplantıda konuşan Atabey Kaymakam Sedat İnci, BAKAnın gerek ulusal gerekse uluslararası faaliyetleri ve çalışmalarıyla diğer kalkınma ajansları içinde dikkat çektiğini kaydetti. Kalkınma ajanslarının bölgesel kalkınma planları hazırladıklarına değinen İnci, Toplantıda Atabeyin güçlü, zayıf yönleri, fırsatları ve tehditlerini içeren analiz yapacağız dedi.
     Sedat İnci, ilçeler arası gelişmişlik farkının giderilmesinde bölge planlarının büyük rol oynayacağını vurguladı. İnci, kalkınma ajanslarının bölgesel kalkınmaya faydalarına işaret ederek, katılımcılardan 10 yıl süreli bölgesel kalkınma planına katkıda bulunmalarını istedi.
     Atabeyin öncelikli sorununun proje üretimi ilanlarına başvuru yapılmaması, göç vermesi ve birlikte hareket edememe olduğunu belirten Sedat İnci, şöyle konuştu:
     Ispartada sulanabilir tarım arazilerinin yüzde 70e yakını Atabey ilçesindedir. Bu kadar büyük potansiyele sahip olmasına rağmen Atabey, okumuş genç nüfusunun büyük çoğunu dışarıya göç vermektedir. Tarım ve hayvancılıkla uğraşmak istenilmemesi sonucu yapılan proje ilanlarına ilçemizde hemen hemen hiç başvuru olmadı. Genç nüfusumuz, büyük tarımsal potansiyeli değerlendirme çabası içinde değil. Ispartaya gidip asgari ücretle çalışmayı kabul ediyor ama Atabeyde 10 dekarlık alanda çalışmayı istemiyor. Atabey kendi potansiyelini harekete geçirerek kalıcı ve sürdürülebilir kalkınmasını sağlayacaktır. Atabeyde yapılması gereken, insanları biraraya getirip, yeterli bilgilendirme ile hareket etmesini sağlamaktır.
    
     -Kurutma tesisi isteği-
    
     Atabey Belediye Başkanı Ali Bal ise ilçenin Ispartaya çok yakın olmasının ticareti olumsuz etkilediğini kaydetti. Okumuş genç nüfusun göç etmesinin sıkıntı yarattığına değinen Bal, Atabeydeki kiraz ihracatçısı firma sayısının azlığından yakındı.
     Başkan Bal, Kiraz tesisi kurulmalı. Kiraz, domates, elma ile diğer sebze ve meyveleri kurutacak tesis kurmak için hazırlanmalıyız. Atabeyde yetişen kiraz, bol olduğu zamanda satılıyor ve kaybımız oluyor. Tesisin kurulması büyük fayda sağlayacak. Bu kirazı 10 gün erteleyebilirsek gelirimiz aratacak dedi.
     Tarımsal üretim sanayisinin geliştirilmesi gerektiğine de dikkati çeken Ali Bal, sözlerini şöyle sürdürdü:
     İkinci sıkıntımız da hayvancılık. Yapılacak iş hayvancılığımızı geliştirmek. 1 milyon metrekarelik yerimiz var burayı organize hayvancılık bölgesine açacağız. İmar planı bitince araziyi birleştirip kamulaştıracağız ve büyük çaplı olacak. Toplu hayvancılık için izole edeceğiz. Giriş çıkışlar kontrol altında olacak ve hastalık tehlikesine karşı önlemler alınacak. Çok iyi olacak. En son teknolojiyi takip edeceğiz. Arazi toplulaştırması da önemli. Sulamada da kapalı sistem veya damlama sulamayı yayacağız.
    
     -Tüm halkın görüşü önemli-
    
     BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, BAKAnın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Engin, kalkınma ajanslarına bölge planı için yetki verildiğini, tüm halkın katılımıyla bölge planı hazırlanacağını ve görüşlerin büyük önem taşıdığını vurguladı.
     İlçenin güçlü, zayıf yanları, fırsat ve tehditlerinin analizi için anket yapılan toplantıda diğer kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri söz alarak ilçe sorunları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda tarımsal üretim sanayisini geliştirmek, arazi toplulaştırılması, toplu hayvancılık, tarımsal sulamada kapalı veya damlama sistemlerine geçiş, pazarlamadaki sıkıntılar, katma değeri yüksek ürünlerin hedef olarak belirlenmesi konuları ele alındı.
    
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber BAKA bölge planı toplantıları Atabeyde başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER