Bafrada tütün üretimi azaldı

Bafrada tütün üretimi azaldı


SAMSUN (A.A) - Bafra Tütün Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Gür, tüccarların düşük fiyat politikası yüzünden, tütün üretici sayısında düşüş yaşandığını, ekim alanlarının da daraldığını bildirdi.
     Gür, gazetecilere yaptığı açıklamada, TEKELin özelleştirilmesinin ardından yerli ve yabancı bazı alıcı firmaların, tütün üreticisiyle aralarında yaptıkları sözleşmenin dışında keyfi uygulamalara gittiğini savundu.
     Üreticinin zarar ettiği düşüncesiyle tütün ekimini bıraktığını ileri süren Gür, Tütünden başka bir ürün yetiştiremeyen köylülerin büyük bir kısmı iyice geçim sıkıntısına düşünce sırtına yatağını ve yorganını alarak doğdukları topraklardan metropol şehirlere göç etmek zorunda kaldı dedi.
     Bafrada tütün talebi çok, üreten yok diyen Gür, şunları kaydetti:
     Sigara üretiminin olmazsa olmazlarından olan Bafra tütünü üretilmesi için köy köy gezen alıcı firmalar, geçmişte düşük fiyat ve üreticiyle yaptıkları tek yanlı alım sözleşmeleriyle küstürdükleri tütün üreticisinin yeniden tütün ekimi yapması konusunda iyi fiyat ve karşılıklı haklar içeren alım sözleşmesi, yüksek fiyat ve avans teklifleri götürmelerine rağmen, alıcı firmaların istedikleri üretim kapasitesine ulaşamadılar.
     Bafrada 90 köyde, 17 bin 941 çiftçi 30 bin dekar alanda tütün üretimi yapıyor.
    
     Muhabir: Namık Azgın / Fatma Kalay
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Bafrada tütün üretimi azaldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER