Bacağının kesilmesini beklerken yeniden yürüdü

Bacağının kesilmesini beklerken yeniden yürüdü -Yaklaşık 5 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonucu iltihaplanma nedeniyle sağ bacağını kaybetme tehlikesi yaşayan 3 çocuk annesi, Türk mühendislerin geliştirdiği cihazla yeniden yürüme


ADANA (A.A) - Aykut Ünlüpınar - Diyarbakırda yaklaşık 5 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonucu, kemik iltihaplanması nedeniyle sağ bacağı kesilme tehlikesi yaşayan 3 çocuk annesi, Adanada gerçekleştirilen ameliyatla bacağı kurtarıldıktan sonra, Türk mühendislerin geliştirdiği cihazla yeniden yürümeye başladı.
     Adanada özel bir hastanede görevli Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cenk Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mekye Tolanın (48) yaklaşık 5 yıl önce geçirdiği bir kaza sonucu sağ ayağında kırık oluştuğunu, buna bağlı kemik iltihaplanmasının yaşandığını, hastaya Diyarbakırda ayağının kesilmek zorunda kalabileceği bilgisinin verildiğini anlattı.
     Özkan, daha sonra Adanaya gelen Tolanı gerekli tetkiklerin ardından ameliyata aldıklarını, kemik iltihabı sorununu ortadan kaldırarak, bacağın kesilmesini önlediklerini belirtti.
     Buna rağmen, Tolanın kazanın izlerini taşımaya devam ettiğini ifade eden Özkan, bacakta kemik iltihabı sonucu ortaya çıkan kısalık ve ayakta eğrilik sorunu yaşadığını kaydetti.
     Hastanın bu iki problemini aynı anda tedavi etmeyi planladıklarını vurgulayan Özkan, şunları söyledi:
     Hastanın bacağındaki 6 santimetrelik kısalığın uzatılması ve ayağındaki eğriliğin düzeltilmesi işlemini aynı anda yaptık. Ayaktaki düzeltme işlemi tamamlandı, kısalığın şu an yarıdan fazlası uzatıldı ve uzatma işlemi sürüyor. Hasta günlük işlerine devam edebiliyor ve ev yaşamını sürdürüyor. Bu yöntem, İkinci Dünya Savaşı sonrası Rus bilim adamı Gavril Ilizarov tarafından geliştirilen, batı dünyasının çok sonradan tanıştığı, ülkemizde ise 1990lı yılların sonlarından itibaren belirli merkezlerde uygulama alanı bulmuş bir tekniktir. Halka fiksatör adı verilen, dışarıdan çember ve teller uygulanarak bacağın uzatılması sağlanır. Ancak aynı anda hem uzatma, hem de ayak düzeltilmesinin yapılması ise nadirdir. Aynı anda iki işlemi birden uyguladık. Bu işlem sırasında Türk mühendislerin geliştirdiği bir halka fiksatör sistemi kullandık. Sistemin yazılımı sayesinde yapılan düzeltme işlemlerinin uzaktan kontrol edilebildiğini ve şehir dışında yaşayan hastanın daha az kontrole gelmesi sonucu hastaneye bağımlılığının azaldığını ve uygulamanın başarılı olduğunu gördük.
     Hastasının tedavisinin devam ettiğini, bu tip boy uzatma ameliyatlarında 1 santimetre uzatmanın kaynama süresi ile birlikte ortalama 1,5 ay sürdüğünü anımsatan Özkan, Yaklaşık 6 santimetrelik kısalık için toplamda 9 ay gibi bir süreç gereklidir. Bu, hastanın yaşına, geçirmiş olduğu yaralanmanın tipine göre değişir dedi.
     İki çocuğuyla kontrol için Adanaya gelen Mekye Tolan ise Bacağımın kesilmesinden korkuyordum, şimdi yeniden yürümeye başladım. Zaman zaman koltuk değneği olmadan da yürüyorum. Ancak, ayağımı şimdilik çok zorlamak istemiyorum. Çok mutluyum. Şimdi kendimi daha rahat hissediyorum. Bacağımdaki cihaz çıktıktan sonra çocuklarımla birlikte daha rahat gezebileceğim diye konuştu.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Bacağının kesilmesini beklerken yeniden yürüdü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER