Bacağını sigara aldı, acısını yelkenle dindiriyor

Bacağını sigara aldı, acısını yelkenle dindiriyor -Sigaranın yol açtığı damar rahatsızlığı nedeniyle 13 yıl önce sol bacağı kesilen yelken sporcusu Refik Aktuğ, spora olan tutkusu sayesinde hayata sarılıyor -Zevk aldığı yelken sporunu


MERSİN (A.A) - Mustafa Çiftçi - Sigaranın yol açtığı damar rahatsızlığı nedeniyle 13 yıl önce sol bacağı kesilen yelken sporcusu Refik Aktuğ, zevkle yaptığı yelkenden engelli olduktan sonra da vazgeçmedi. Aktuğ, engelliler de spor yapabilir düşüncesini yayarak, 60 genci paralimpik yelkenci yaptı.
     Mersinde 1965 yılından itibaren yelken sporuyla uğraşan 60 yaşındaki Refik Aktuğ, 1995 yılında sigaranın yol açtığı rahatsızlık nedeniyle sol ayağını kaybetti. Engelli olduktan sonra normal teknelerde yelken yapamaz hale geldiği için çözüm önerileri arayan Aktuğ, bu sporu sürdürebilmek için Bedensel Engelliler Federasyonuna başvurdu.
     Başvurusunun ardından paralimpik yelken branşında arkadaşlarıyla faaliyet göstermeye başlayan Aktuğ, hayatını engellileri denizle buluşturmaya adadı.
     Şu an paralimpik dalda yelkenin aktif sporcusu olan ve antrenörlük yapan Aktuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli olmadan önce de yıllarca yelken sporuyla uğraştığını ifade etti.
     Sigaranın yol açtığı hastalık dolayısıyla sol ayağını kaybettiğini belirten Aktuğ, şöyle devam etti:
     Eskiden sigaranın zararları bu kadar anlatılmıyordu. Tek tek içerken kendimi sigara tiryakisi olarak buldum. Bırakmak hiç aklıma gelmiyordu. Bırakmam için çok fazla baskı da yapan yoktu. Sigaranın birini söndürüp birini yakıyordum. Aklıma hiçbir zaman bu sigaranın başıma ne gibi belalar getirebileceği yoktu. Günde 2 paket sigara içiyordum. Yetmiyordu, gidip yine alıyordum. 1995 yılında sigara içtiğim için damar rahatsızlıkları başladı. Doktorlar bacağımın kesilmesi gerektiğine karar verdi. Sonuç itibariyle engelli oldum. Sigara içtiğim için çok pişmanım. Gençlere sigara içtikleri için kızıyorum. İçmeyin diyorum. Dinlerlerse kendileri karlı çıkar, dinlemezlerse de sonuçlarına katlanırlar.
     Engelli olduktan sonra yelken sevdasının bitmediğini dile getiren Aktuğ, şunları kaydetti:
     Ama normal yelkenlerle bu sporu yapmak zordu. Bu yüzden yelken antrenörü arkadaşım Sedat Çelikcan ile engelli olanların da bu sporu yapabileceğini göstermek istedik. Bunun için gecemizi gündüzümüze katarak çalıştık. Federasyon bu branşı kaldırmaya yakınken, konuyla ilgili başvuruda bulunduk. Sonrasında teknik ve eğitim kurulu oluşturuldu. Teknemiz yoktu. Türkiyede bedensel engelliler için teknelerin olduğu haberini aldık. Bir iş adamıyla irtibata geçtik. Bize 5 tekne verdi. Türkiyede bu işin başlangıcı o tekneler sayesinde oldu.
     Engelli derneklerini tek tek gezerek, yelken sporuna davet ettiklerini ifade eden Aktuğ, Bu sporu yapmak isteyen engellilerle tek tek ilgileniyoruz. Hayatımızı engellileri denizle barıştırmaya adadık. Bugüne kadar 60a yakın sporcu eğittik. Maddi imkanlarımız çok fazla değil, ama üye sayımız 100e ulaştı diye konuştu.
    
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Bacağını sigara aldı, acısını yelkenle dindiriyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER