Ayakkabı tamircisinin hat ve oyma sanatı

Ayakkabı tamircisinin hat ve oyma sanatı merakı -Gölcükte ayakkabı tamirciliği yapan Murat Gürelin saya bıçağı ile yaptığı ahşap hat oymaları, eski ayakkabılardan maket evler ve minyatür ayakkabıları, görenleri hayran bırakıyor


KOCAELİ (A.A) - Şahin Oktay - Kocaelinin Gölcük ilçesinde ayakkabı tamirciliği yapan Murat Gürel, ayakkabıcıların kullandığı saya bıçağı ile yaptığı ahşap hat oymaları, eski ayakkabılardan maket evler ve minyatür ayakkabıları, görenleri hayran bırakıyor.
     Küçüklüğünden beri hat sanatına merakı olan 55 yaşındaki ayakkabı tamircisi Gürel, 2000 yılında bir arkadaşının rüyasından etkilenerek 10 metrekarelik dükkanında, ahşap hat oymaları yapmaya başladı. Bunun dışında boş vakitlerinde ayakkabılardan ev maketleri ve minyatür ayakkabılar da yapan Gürel, 10 senede 100ün üstünde eser yaptı.
     Yaptığı eserlerin bir kısmını ayakkabı tamirciliği yaptığı dükkanında sergileyen Gürel, yeteneğini başkalarına öğretip, meslek sahibi olabilmelerini sağlamak için yetkililerden destek bekliyor.
     Gürel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasından öğrendiği ayakkabıcılık mesleğini yaklaşık 40 yıldır devam ettirdiğini belirterek, çocukluğundan beri hat sanatına hayranlığı olduğunu söyledi.
     Bir arkadaşının rüyasında kendisini gördüğünü ve sakalında da Allah yazdığını söylemesi üzerine hat sanatıyla yazılmış bir Allah yazısı aldığını anlatan Gürel, yazıyı inceledikten sonra deri üzerine bıçakla şablon çıkardığını belirtti.
     Gürel, çalışmalarına ilk başladığı zamanlarda deri ve kumaş üzerinde çalıştığını, daha sonra da ağaç kaplama üzerinde devam ettiğini dile getirerek, MDF üzerinde yazmaya başladım. Ağacı ayakkabıcılıkta kullandığımız saya bıçağıyla oyarak, şekillendirerek, model vererek, el işçiliğiyle küçük bir el bıçağıyla oyarak, zımpara yapa yapa eserlerimi oluşturdum. Saya bıçağıyla şekil verdiğim harfleri, suntaya yapıştırıyorum, üstünü kapladıktan sonra boyama işlemini gerçekleştiriyorum dedi.
     Daha önce eğitim almadığını ve oymacılığı kendi çabalarıyla öğrendiğini ifade eden Gürel, şu ana kadar 60ın üzerinde hat oyması eser yaptığını ve bunları da düğünlerde hediye ettiğini ifade etti.
    
     -Eserimi Başbakana hediye edeceğim
    
     Gürel, gelen müşterilerin, tabloları ve maket ayakkabıları kendisinin yaptığını öğrendikleri zaman çok şaşırdıklarını belirterek, İmkanım olsa isteyenlere öğretebilirim, onlar için de bir iş kapısı olur. Nasıl yaptığımı görmeleri lazım. Eskiden bir vav harfine 4 tane sandal alınabiliyorsa bu mesleğin ölmemesi lazım diye konuştu.
     Minyatür ayakkabıların yapımının uzun zaman aldığına dikkati çeken Gürel, Gerçek bir bir ayakkabının birebir minyatürünü yapıyorum, ortalama 10 saatimi alıyor. Ayakkabının kalıbını, saya bıçağıyla kendim yapıyorum. Daha sonra kalıbın üstünde modelini çıkartıyorum, modelini çıkardıktan sonra sayasını kesiyorum, ardından dikişini yapıyorum, son olarak monte ediyorum ve ortaya minyatür bir ayakkabı çıkıyor ifadesini kullandı.
     Zamanını boş geçirmek istemediği için ayakkabıdan ev maketleri de yaptığını ve bu eserlerden İzmir, İstanbul, Ankara ve bir çok ile gönderdiğini ifade eden Gürel, yakın zamanda bir sergi daha açmayı hedeflediğini söyledi.
     Gürel, Arapça harflerle Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın adının yazılı olduğu bir ahşap oyma yapmayı planladığını dile getirerek, bu eseri bittikten sonra Başbakan Erdoğana hediye etmek istediğini bildirdi.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Ayakkabı tamircisinin hat ve oyma sanatı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER