Avrupadaki kriz en çok Bursayı vurdu,

Avrupadaki kriz en çok Bursayı vurdu, ihracat ligindeki sırası değişti -TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve BTSO Meclis Başkanı Parseker: -Bursa, Türkiyenin, Avrupadaki krizden en çok etkilenen şehri oldu. Çünkü Bursa, ihracatının dörtte


BURSA (A.A) - Haluk Yüksel - Türkiyenin ihracatında İstanbulun ardından uzun yıllar ikinci sırada bulunan otomotiv ve tekstil sektörlerinin kalbi konumundaki Bursa, ihracatının dörtte üçünü karşılayan Avrupa pazarındaki daralma yüzünden, son 2 yıldır ihracat ligindeki yerini Kocaeline kaptırdı ve üçüncülüğe geriledi.
     Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı İlhan Parseker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012 yılının, 2011den sonra daralmanın yaşandığı, aynı zamanda ekonominin soğutulduğu ve cari açığın kapatılmaya çalışıldığı bir yıl olduğunu belirterek, kısmen bunda başarı sağlandığını, ancak işlerde büyük bir daralmanın gerçekleştiğini söyledi.
     Türkiyenin, sıkıntılı geçen bir döneme rağmen, 2012 yılını yüzde 3 civarında büyümeyle kapattığını hatırlatan Parseker, 2013te çok daha umutlu ve iyi günlerde olmayı diledi. Parseker, Avrupa pazarının Bursalı ihracatçılar için önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Bursa, Türkiyenin, Avrupadaki krizden en çok etkilenen şehri oldu. Çünkü Bursa, ihracatının dörtte üçünü Avrupa pazarına yapan bir şehir. Bu tabii bizi diğer şehirlerden daha çok etkiledi ve bu yüzden de ihracatta maalesef, Türkiyenin ikinci iliyken, şu sıralar üçüncü ili durumuna geldik. Biz tekrar eski yerimizi korumaya almaya hevesle çalışıyoruz. İhracatımızın dörtte üçünü Avrupa pazarına yapan bir şehiriz, Avrupadaki müthiş daralma, kriz, ihracatımızı yavaşlatmış oldu. Bu da haliyle bizi üçüncü sıraya düşürdü. İhracatımızda arzu ettiğimiz performansı ve büyümeyi tam anlamıyla yakalayamadık. Her ne kadar Kocaelideki kamu kurumlarının, Petkimin, Tüpraşın bunların olması, onlara bir ivme kazandırırken, bilhassa Tüpraş, haliyle bizi oldukça tabii geriletmiş oldu.
    
     -Yeni pazarlar bize tekrar ikinciliği getirecek-
    
     Pazar çeşitlendirmesi ve yeni pazarların Bursaya ihracatta yeniden ikinciliği getireceğine inandığını ifade eden Parseker, Bu yıl yeni pazarlara açılan bir Bursa, yeni pazarlarla beraber inşallah yeniden eski yerini korumak için mücadele ediyor. İkincilik gelmeli. Çünkü bizim Bursa ihracatçısının, ihracata çok yatkın bir modeli, sistemi var ve bununla birlikte yeni pazarlar bize tekrar ikinciliği getirecek dedi.
     Parseker, Merkez Bankasının ve hükümetin yaptığı açıklamalara bakıldığında, 2013ün geçen yıldan daha iyi geçeceğini umduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:
     Böyle de olmalı. Çünkü iç piyasada müthiş bir daralma var. Geçtiğimiz yıl büyümedeki en büyük etken iç tüketim, nasılsa 2011 yılı, 2012 yılı da tam tersi oldu, iç tüketimdeki daralma büyümemizdeki hızı geriye çekti. Bu yıl iç tüketimin dış ticaretle birlikte hızlanması inşallah gerçekleşir, hem tüccarımız, sanayicimiz rahat bir nefes alır hem de bunun yanı sıra büyümemizi yüzde 5 seviyelerine doğru çekeriz. Yüzde 4ler umuluyor ama inşallah ben bunun biraz daha üzerine çıkmamız gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü, Türkiyenin 2023 hedefleri var, bu 2023 hedeflerini yakalamak için ortalama yüzde 7ye yakın bir büyüme yakalamamız lazım. O yüzde 7lik büyüme, tabii 2012de yaşadığımız bu büyümeden sonra, belki birden sıçrama olmayabilir ama 2013te, 2014te yüzde 4ün üzerinde, 5e yakın bir büyüme, ondan sonra da daha farklı büyümelerle birlikte 2023 vizyonumuzu yakalayabiliriz diye düşünüyorum.
     Türkiyenin ihracatında İstanbulun ardından uzun yıllar ikinci sırada bulunan Bursa, 2011de 12 milyar 523 milyon 465 bin, 2012de de 11 milyar 916 milyon 551 bin dolar ihracat yaparken, Kocaeli 2011de 12 milyar 611 milyon 430 bin, 2012de de 13 milyar 80 milyon 861 bin dolar ihracat gerçekleştirdi.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Avrupadaki kriz en çok Bursayı vurdu, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER