ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Budak:

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Budak: -2023e kadar Türkiye nüfusu yılda ortalama binde 9 oranında artarken, Antalya nüfusu ortalama olarak yılda binde 20.7 oranında artacaktır


ANTALYA (A.A) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan nüfus projeksiyonlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
     Başkan Budak, yaptığı yazılı açıklamada, 2012 yılında 2 milyon 92 bin olarak belirlenen Antalya nüfusunun, TÜİK tarafından açıklanan nüfus projeksiyonlarına göre 2023 yılında 2 milyon 626 bine yükseleceğini ve Antalyanın nüfus sıralamasında Türkiye genelinde 6. sıradan 5. sıraya çıkacağını kaydetti.
     Açıklanan rakamlara göre bugün yüzde 2.8 olan Antalyanın Türkiye içerisindeki nüfus payının 2023 yılında yüzde 3.1e çıkacağını kaydeden Budak, şöyle devam etti:
     Buna göre 2023e kadar Türkiye nüfusu yılda ortalama binde 9 oranında artarken, Antalya nüfusu ortalama olarak yılda binde 20.7 oranında artacaktır. Bu artış oranı geçmişteki binde 40lık orana ve mevcut binde 30lar düzeyine göre düşüş anlamına gelse de Antalya büyük iller arasında nüfusu en hızlı artan il olma özelliğini korumaktadır. Büyük illerde ortalama yıllık nüfus artış hızları İstanbul ve Ankara için binde 16, İzmir için binde 8, Bursa için binde 12 olarak öngörülmektedir.
     Antalyanın Türkiye genelinde nüfusu en hızlı artan iller arasında Şanlıurfa (binde 25) ve Tekirdağdan (binde 21) sonra üçüncü sırada yer aldığına dikkati çeken Budak, şunları kaydetti:
     Nüfusumuzun yaşlanması olgusuna bağlı olarak ortanca yaş da yükselmektedir. Halen 32.1 olan ortanca yaşın 2023de 36.2ye yükseleceği öngörülmektedir. Yani, halen il nüfusumuzun yarısı 32 yaşın üzerindeyken, 2023de bu değer 36ya yükselmiş olacaktır. Bu değer Türkiye için 34, Ankarada 35.7, İstanbulda 34.8, İzmirde 38.9 olarak öngörülmektedir.
    
     Muhabir: Yunus İçen
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Budak: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER