ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Budak:

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Budak: -Türkiye genelinde 26 bölge arasında Batı Akdeniz Bölgesi aylık enflasyonda yüzde 0,49 ile 16ncı, sekiz aylık enflasyonda yüzde 2,86 ile üçüncü, yıllık enflasyonda ise yüzde 7,95 ile 24üncü sıra


ANTALYA (A.A) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO ) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Türkiye genelinde 26 bölge arasında Batı Akdeniz Bölgesi aylık enflasyonda yüzde 0,49 ile 16ncı, sekiz aylık enflasyonda yüzde 2,86 ile üçüncü, yıllık enflasyonda ise yüzde 7,95 ile 24üncü sırada yer almıştır dedi.
     Budak, yaptığı yazılı açıklamada, ağustos ayı enflasyonunun TÜFEde yüzde 0,56, ÜFEde yüzde 0,26 olarak gerçekleştiğini bildirdi.
     Enflasyon oranının geçen yıla göre düşme eğilimini devam ettirdiğini ifade eden Budak, ancak ekonomideki durgunluğa rağmen enerji, bazı meyve-sebze ve et fiyatının ise beklentinin üzerinde kaldığını, mayıs ayından itibaren görülen düşük enflasyon eğiliminin ağustos ayında yerini yükselişe bıraktığını kaydetti.
     Geçen yıl çift haneye çıkan enflasyon oranının bu yıl Merkez Bankasının hedefinin biraz üzerinde gerçekleşeceğinin öngörüldüğüne işaret eden Budak, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
     Türkiye ekonomisi durgunluğa rağmen enflasyonist bir yapı sergilemeye devam etmektedir. Ayrıca enflasyonun döviz kuru, enerji ve gıda fiyatları gibi para politikasının direkt müdahale alanı dışındaki faktörlere bağlı kalmaya devam ettiği de görülmektedir. Enflasyoncu yapı değişmedikçe enflasyon oranı iç talep dışındaki faktörlere bağlı kalmaya devam edecek ve enflasyonu düşürmek için ciddi biçimde ekonomik durgunluk bedeli ödenmesi gerekecektir.
     Dikkat edilmesi gereken bir başka noktanın ise tarımda aylık dalgalanmalar dışındaki genel fiyat gelişmelerinin hem üreticiyi hem de tüketiciyi mağdur eden bir yapıya işaret ettiğini vurgulayan Budak, artık piyasa gözetim kurumlarının devreye girmesinin zorunlu hale geldiğini, enflasyonla mücadelede klasik sıkı para politikası yerine yapısal reformlara ağırlık verilmesi gerektiğine dikkati çekti.
     Tüketici fiyatları endeksine göre en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler arasında yüzde 17,99 ile kayısı, yüzde 16,41 ile salatalık ve yüzde 9,93 ile LPG dolum ücretinin yer aldığını açıklayan Budak, üretici fiyatları endeksine göre de yüzde 25,03 ile LPG, yüzde 13,01 ile kayısı ve yüzde 12,95 ile domatesin bulunduğunu belirtti.
     Bölgede ise TÜFE artış oranlarının aylık yüzde 0,49, 8 aylık dönem içinde ise yüzde 2,86 olarak görüldüğünü ve Batı Akdeniz Bölgesi enflasyonunun aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında, 8 aylık bazda ise ortalamanın üzerinde olduğunu ifade eden Budak, açıklamasına şöyle devam etti:
     Bölgemizde aylık enflasyonda en büyük artış yüzde 2,02 ile eğitim, yüzde 1,81 ile ulaştırma ve yüzde 1,51 ile gıda ve alkolsüz içecekler gruplarında gerçekleşti. En büyük azalış yüzde 8,18 ile giyim-ayakkabı harcama grubunda gerçekleşti. Sekiz aylık ve yıllık enflasyonda ise eğitim harcama grubuna ilave olarak konut, ev eşyası, lokanta-oteller, çeşitli mal-hizmetler harcama kalemlerinde dikkat çekici artışlar olmuştur. Alkollü içecekler ve tütün harcama grubunda yıllık artış yüzde 18,33 olarak gerçekleşmiştir. Türkiye genelinde 26 bölge arasında Batı Akdeniz Bölgesi, aylık enflasyonda yüzde 0,49 ile 16ncı, sekiz aylık enflasyonda yüzde 2,86 ile üçüncü, yıllık enflasyonda ise yüzde 7,95 ile 24üncü sırada yer almıştır.
    
     Muhabir: Hatice Özdemir
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Budak: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER