Atların mera keyfi kar yağana kadar

Atların mera keyfi kar yağana kadar -Ardahanda hasat döneminde kullanılan binlerce at, gelişmeleri için meralara bırakılıyor -Sonbaharda meralarda otlayan atların ahırlara alınması için karın yağması bekleniyor (Fotoğraflı-


ARDAHAN (A.A) - Günay Nuh - Ardahanda yaz aylarında hasat döneminde kullanılan binlerce at, gelişmeleri için meralara bırakılıyor. Meralarda otlayan atların ahırlara alınması için karın yağması bekleniyor.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Atilla Beşkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte kayıtlı 11 bin 290 at bulunduğunu belirterek, bu atların daha çok hasat döneminde tarım işlerinde kullanıldığını söyledi.
     Beşkaya, atların yaz aylarında yoğun olarak çalışmalarının ardından sonbaharda gelişmeleri için meralara bırakıldıklarını belirterek, Kentte net olarak şu kadar at dışarıdadır diyemeyiz. Atların çoğunluğu sonbahar dönemi dışarı bırakılıyor. Dışarı bırakılanların geneli tarım ve diğer işler için kullanılan atlardır. Yani yarış ve zevk için bulunan atlar dışarı bırakılmaz. Çünkü onların bakımı daha özenerek yapılır. Bölge için at önemli bir araçtır. Dışarı bırakılanlar kar yağana kadar dışarıda topluca otlar dedi.
     Kentte bin 518 katır bulunduğunu anımsatan Beşkaya, Katırlar genellikle dışarı bırakılmaz. Çünkü katırlar vahşi hayvanlara karşı kendini koruyamazlar. Ayrıca sayıda az olduğu için vatandaş katırını dışarı bırakmadan yana değil diye konuştu.
     Beşkaya, kar yağışıyla içeri alınacak olan atlarla ilgili ruam hastalığı testinin de yapılması gerektiğini vurguladı.
     Halil Efendi Mahallesinde yaşayan Tekin Balcı da her yıl sonbaharda atını dışarı bıraktığını söyledi.
     Atı bulunan çok sayıda Ardahanlının atlarını bu şekilde dışarıya bıraktığına dikkati çeken Balcı, Hasat dönemi biter bitmez atımı dışarı bırakırım. Atları kar yağdığında, yani ot bulamayacak duruma geldiğinde içeri almaya başlarız. Vahşi hayvanlardan dolayı bir sıkıntımız yok. At sürüsünü daha çok erkek atlar korur. Özellikle sonbahar dönemlerinde meralar verimli oluyor. Şu an belirli sürelerde gelip atımı kontrol ettiğimde beslenmesi gayet güzel. Yani meralarda gerekli gıdayı alıyor dedi.
     Atların dışarıda otlamasının kendilerini ekonomik açıdan rahatlattığını belirten Balcı, atların içeride yemesi gereken ottan daha fazlasını meralarda yediğini kaydetti.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Atların mera keyfi kar yağana kadar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER