Atıklardan oluşan tasarım Rusya'da sanatseverlerin beğenisine sunuldu


İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğretim üyelerinin atık malzemelerden yaptığı oyuncaklar, şapkalar, küçük figürler ve çaputlardan oluşan kostümler Rusya'da sergilendi. Geçen yıl İzmir'de beğeniye sunulan "Steampunk: Retro Gelecek" sergisi, şimdi de Open Gallery'de Rus sanatseverlerin ilgisine sunuldu. Büyük beğeni toplayan sergi, şubat sonuna dek açık kalacak. Ruslar, Türklerin eski eşyalardan yaptığı tasarımları, kalıcı sergi olarak istiyor.

İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilek Himam, vidalardan ve anahtarlardan kuşlar ve küçük oyuncakların, şişe mantarlarından, kablolardan oluşturdukları bebeklerin dikkat çektiğini belirterek, "Üniversitemiz Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlimiz Nina Kertselli, serginin Moskova'da açılması için öneride bulundu. Kertselli'nin de sanatçısı olduğu Open Gallery sanat galerisinde sergimiz açıldı. Sergimiz, ay sonuna kadar Moskova'da izleyicilerle buluşacak. Bizim eskilerimiz, atamadığımız anılarımız sergide Rusların parçası oldu." dedi.

'MELEZ ESTETİK ANLAYIŞI'

Tasarımların, kendisinin yanısıra Arş. Gör. Elif Tekcan, Öğr. Gör. Jörn Fröhlich, mezun Cansu İncesu ve serginin küratörü Öğretim Görevlisi Kertselli tarafından yapıldığı sergi hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Himam, Rus sanatseverlerin etkinlikteki şapkaları da taktığını, ortamın performansa dönüştüğünü söyledi. Serginin çıkış noktasını, 1980'lerin sonlarında bir alt kültür hareketi olarak ortaya çıkan Steampunk akımının oluşturduğunu da ifade eden Himam, şunları kaydetti: "Steampunk akımı, sanayi devriminin makine estetiğini Viktoryen estetikle birleştiren melez bir estetik anlayışı ortaya koymuş, bu anlayış ise son yıllarda farklı yaratıcı endüstrilerce farklı şekillerde yorumlanmıştır. Bu çağdaş yorumlardan biri olarak Steampunk: Retro Gelecek sergisi, zıvanadan çıkmış bir tüketim yüzünden geleceği meçhul 21. yüzyıl dünyasına yönelik bir duyarlılık oluşturmaktadır. Atık malzemeden oluşan oyuncak bebekler ve küçük figürlerle paçavra ve çaputtan oluşan kostümler, aslında ne geçmiş ne gelecek olmayan bir ötekiliğin yansımasını oluşturuyor. Sergimiz, ülkemizde olduğu gibi Moskova'da da büyük bir ilgi görüyor. Rus sanatseverlerin imzalarımızı alması, bizleri oldukça şaşırttı. Bu ilgi karşısında sanat galerisi, sürekli sergi için tasarımlarımızı istiyor." CİHAN
<< Önceki Haber Atıklardan oluşan tasarım Rusya'da sanatseverlerin beğenisine... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER