Atık tahtaları, tarihi yapıların maketlerine dönüştürdü

Atık tahtaları, tarihi yapıların maketlerine dönüştürdü -Bilecikin Osmaneli ilçesinde 85 yaşındaki emekli memurun atık tahta parçalarından yaptığı bölgenin tarihi yapılarının maketlerinden oluşan sergi, ilgi görüyor -Erbaş: Os


BİLECİK (A.A) - Saim Turan - Muhsin Arslan - Bilecikin Osmaneli ilçesinde 85 yaşındaki emekli memurun, atık tahta parçalarından yaptığı bölgenin tarihi eserlerinin maketlerinden oluşturduğu sergi ilgi görüyor.
     Maketlerin sahibi Ulvi Erbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki tarihi yapıların ve mekanların bulunduğu yer ile özelliklerini tahsildar memuru iken not tutarak kayıt altına almaya başladığını kaydetti.
     Not tuttuğu ve yapıların mimari özelliklerini içeren çizimlerini yaptığı çalışmalarını bir kitapta birleştirdiğini ifade eden Erbaş, şöyle konuştu:
     2003-2006 yıllarında görev yapan eski kaymakamımız Osman Hacıbektaşoğlunun desteğiyle bölgedeki tarihi yapıların maketlerini atölyemde yapmaya başladım. Marangozlardan aldığımı atık tahta parçalarını makete dönüştürdüm. Çalışmalarım tamamlanınca da atölyemi müzeye dönüştürüp bu eserleri ücretsiz olarak vatandaşların izlenimine sundum. Sergide, 4. Murat Köprüsü, Mehmet Ellez Hanı, Cebecioğlu Konağı, Cevat Ercebeci binası, iplik bükme çıkrığı ve bez dokuma tezgahı, kil dokuma atölyesi, buğday dibeği, pamuk çıkrığı, kara saban, ahşap tomruğu kesme, biley taşı, suyla çalışan un değirmeni, hallaç, düven, saman çiti, demet ve çöp taşıma arabası, yangın havuzu, yangın söndürme tulumbası, sac mangal, demir beşik ve Osmaneli kayığı gibi eserler bulunuyor. Bu eserlerin bazılarının hareketli parçaları var. Ancak mekanının darlığından dolayı onları çalıştıramıyorum. Şu an bulunduğum yere yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor. Osmanelinin dünü ve bugününü maket çalışmalarıyla yaşatmaya çalışıyorum.
    
     -Maketler tarihi binada sergilenecek-
    
     Osmaneli Belediye Başkanı Mehmet Isıkan da, Erbaşın yaptığı maketleri geniş bir yerde sergilemek için çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
     Sergide ilçede aslı bulunan bütün tarihi binaların maketlerinin yer aldığını anlatan Isıkan, şöyle devam etti:
     Ufak bir çakı sermayesiyle bu maketleri yaptı. Şu anda yaptığı binaların bazıları yıkıldı. Yıkılan binaların canlılığını bu şekilde sergiliyor. Binaların birebir asıl maketlerini yaptı. Maketleri sergilemek için tarihi bir bina arıyoruz. Orada bu maketleri daha güzel bir şekilde sunacağız. Bu şekilde ilçemizin tarihi binaları tanıtma fırsatı yakalayacağız.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Atık tahtaları, tarihi yapıların maketlerine dönüştürdü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER