ASO Gündem Toplantısı

ASO Gündem Toplantısı -Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay: -Kırıkkale olarak biz, yatırım konusunda sizlerden destek bekliyoruz. Ankarada değilde Kırıkkalede yatırım yapmanız yüzde 40-50 arasında avantaj sağlayan durumdur. Bizler


ANKARA (A.A) - Başbakan Yardımcısı ve Kırıkkale Milletvekili Beşir Atalay, Kırıkkalenin yatırımlar için Ankaraya göre daha avantajlı olduğunu belirterek, Kırıkkale olarak biz, yatırım konusunda sizlerden destek bekliyoruz. Ankarada değilde Kırıkkalede yatırım yapmanız yüzde 40-50 arasında avantaj sağlayan durumdur. Bizler Ankaranın bir anlamda banliyösü olarak bu avantajı kullanmak istiyoruz dedi.
     Atalay, AK Parti Kırıkkale milletvekilleri Oğuz Kaan Köksal, Ramazan Can, Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner, Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz ve Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemalettin Akdoğan, Ankara Sanayi Odası (ASO) Gündem Toplantısına katılarak, yatırımcı ve işadamlarını Kırıkkaleye çekmek için sunum yaptı.
     Kırıkkalenin Ankaraya çok yakın, 45 dakikalık bir mesafede olduğunu, Ankara-Sivas hızlı tren hattı çalışmalarının devam ettiğini, Kırıkkale içerisine bir durak yapılarak ulaşımın daha kısa süreye indirileceğini anlatan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Cumhuriyetin kuruluşunda en güvenli bölge olduğu için silah sanayinin Kırıkkaleye kurulduğunu söyledi.
     Kırıkkale için güç birliği oluşturduklarını, ilin sorunlarını görüşmek için bir araya geldiklerini, Ankaradaki toplantının ardından İstanbulda da yatırımcılara Kırıkkalenin avantajlarını anlatacaklarını belirten Atalay, yayınlanan teşvik kararnamesiyle Kırıkkalenin daha da cazip hale geldiğini, 2 organize sanayi bölgesindeki boş alanların yatırımcılarını beklediğini kaydetti.
     Bana özel bir kamu arazisi verin diyen yatırımcılara arazi vermeye hazır olduklarını, yatırım arazilerinin listesinin çıkarıldığını, alt yapı çalışmalarının yapıldığını ifade eden Atalay, Kırıkkale tek adımda yatırım bürosu çok iyi çalışıyor, Ankarada öyle, tek adımda yatırım büromuz bile henüz yok. Yatırımların gerçekleşmesi için verebileceğim ne destek varsa verebilirim diye konuştu.
     Kırıkkalede kurulu bulunan Makine Kimya Enstitüsünün savuna sanayinde önemli bir gelişme olduğunu, silah ve savunma sanayine ilişkin yatırımlar için Kırıkkalenin önemli bir alan olduğunu anlatan Atalay, Kırıkkale Üniversitesinde savunma sanayi ile ilgili mühendislik bölümünün açıldığını, bu alanda nitelikli personel sağlamanın da Kırıkkalede mümkün olacağını söyledi.
    
     -Emeklilerle intibak yasası, biraz da Kırıkkale için çıktı-
    
     Başbakan Yardımcısı Atalay, Kırıkkalenin genç emeklisi fazla olan bir il olduğunu, seçim sürecinde bu konuda zorlandıklarını belirterek, Emeklilerle intibak yasası çıkardık ya biz, o biraz Kırıkkale için çıktı. Hükümet programına koyduk, Başbakanımıza söyledik ve emeklilerimize imkan sağladık. Nüfusun yaklaşık yüzde 40ı emekli, ama bunlar kalifiye eleman, MKEde çalışmış. İstendiği anda istenilen kalitede eleman bulunacak bir şehirdir Kırıkkale diye konuştu.
     Atalay, Kırıkkale olarak biz, yatırım konusunda sizlerden destek bekliyoruz. Ankarada değilde Kırıkkalede yatırım yapmanız yüzde 40-50 arasında avantaj sağlayan durumdur. Bizler Ankaranın bir anlamda banliyösü olarak bu avantajı kullanmak istiyoruz. Ankara 1. bölgede, Kırıkkale organize sanayi bölgesinde yatırım yaptığınızda 5. bölgede dedi.
     Toplantıya katılan işadamlarının da sorularını yanıtlayan Atalay, bir işadamının demiryolu ulaşımının daha ucuz olup olmayacağını sorması üzerine, şöyle konuştu:
     Şu anda demiryollarında bir atılım var, genel olarak demiryolu ulaşımını Türkiyede tekrar kullanılabilir hale getirmek istiyoruz. Demiryolu ulaşımında maliyetlerin de çok düşük olmadığını biliyorum. Demiryolları halen devlet desteği görüyor, böyle bir açmazın içinde. Hükümet olarak rasyonaliteyi çok önemsiyoruz, ekonomik konularda ne popülist oluyoruz ne de gerçeğin dışında bir şey söylemiyoruz. Tren yolunda şu anda Türkiye, mevcut şartlarda, altyapı, kurumsal yapısıyla, personel yapısıyla desteklenen bir sektör, ama piyasa algılamasıyla da fiyatlar düşük değil, biliyorum. Sektör kendisini bir şekilde aktif duruma getirmek, ekonomik hale getirmek durumunda. O konuda ciddi çalışmalar var, yeni bir yasa tasarısı Meclise gitmedi, ama Bakanlar Kuruluna sunuldu.
     Atalay, Kırıkkale-Ankara arasındaki yolun da yetersiz olduğunun söylenmesi üzerine, Ankara-Kırıkkale arasına otoban projesi olduğunu, hızlı tren hattının da hızlı bir şekilde yapılmaya devam ettiğini söyledi. Atalay, Sayın Başbakanımız, Ulaştırma Bakanımıza artık duble yollar yetmiyor, yolları 3 şeritli olarak düşünün talimatını verdiğini biliyorum dedi.
     Bir işadamının yurtdışında güvenlikle ilgili sorunlar yaşadıklarını, ürettikleri ürünleri güvenli şekilde yurtdışındaki pazara taşıyamadıklarını söylemesi üzerine de Atalay, şöyle devam etti:
     Güvenlik yatırımcı için en önemli husus. Biz, hükümet olarak yatırımcımıza, işadamımıza sahip çıkma konusunda en ileri pozisyonda olduk. Yurtdışı programlarımızda oradaki iş adamlarımızın işleriyle ilgileniyoruz. Yurtiçinde ilgilenmem, ama yurdışında mutlaka ilgilenirim, oradaki işadamlarımızın sorularını yurtdışında ilgili makamlara iletirim. Bölgemizde 2 yıldır istikrarsızlık oldu, Libyada bir şeyler oldu, çok işadamımız, çalışanımız vardı, yaklaşık 25 bin kişi. Belki dünyada örneği görülmemiş bir operasyonla onları oradan çıkardık. Suriyeden geçişlerde sorun var, Irak kendi başına sorunlu bir alan, henüz güvenliğini sağlayamamış bir ülke. Biz, güvenlik olarak, işadamımızın hakkını koruma, yatırımını yürütmesi konularında çok hassasız. Onlar bizim yüz akımız.
    
     -Kırıkkalenin yatırım avantajları-
    
     Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de yürürlüğe giren teşvik paketinin Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kapsamlı teşvik uygulaması olduğuna dikkati çekti.
     Özdebir, Türkiyede bir kaç ilin istisnai bir takım avantajlar içerdiğini belirterek, bu illerden birisinin Ankara olduğunu, Ankaranın birinci bölgede bulunmasına rağmen, Kırıkkalenin dördüncü bölge kapsamına alındığını hatırlattı.
     Kırıkkaledeki yatırım fırsatları hakkında bilgi veren Kırıkkale Bilim Sanayi İl Müdürü ve Tek Adımda Yatırım Ofisi Koordinatörü Vural Örsdemir, teşvik sisteminde dördüncü bölgede yer alan Kırıkkalede iş gücü maliyetinin azaltıldığına işaret etti.
     Öncelikli yatırım konularında da beşinci bölge teşviklerinden yararlanılan Kırıkkalede, savunma, havacılık, demiryolu yatırımlarının bir çok teşvikten faydalanabileceğini bildiren Örsdemir, kurulan organize sanayi bölgelerinde 75 parsel arazinin yatırımcıları beklediğini kaydetti.
     Örsdemir, bölgenin cazibe merkezi Kırıkkalede yüksek enerji potansiyelinin bulunması ve lojistik olma potansiyeli gibi özelliklerin çok değerli yatırım fırsatları sunduğunu ifade etti.
     Kırıkkalede tarım ile ilgili yatırım fırsatlarının sorulması üzerine de Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemalettin Akdoğan bu bölgede 3 ayrı baraj projesinin olduğuna dikkati çekti.
     Akdoğan, Kırıkkalede arpa, buğday ve ayçiçeği ekiminin olduğunu belirterek, hazine arazileri arasında meyve bahçeleri ve hayvancılık yatırımlarına uygun yer tahsisinde bulunabileceklerini dile getirdi.
    
     Muhabir: Kadir Karakuş - Merve Özlem Çakır
     Yayıncı: Ertuğrul Cingil
<< Önceki Haber ASO Gündem Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER