Asırlık tuğlalar Eceabat Belediyesinde sergileniyor

Asırlık tuğlalar Eceabat Belediyesinde sergileniyor


ÇANAKKALE (A.A) - Asırlık tuğlalar Eceabat Belediyesinde sergileniyor.
     Tarih araştırmacısı Ahmet Uslunun Ateş ve Toprak İşte Çanakkale adlı tuğla sergisi, Eceabat Belediyesinde de açıldı.
     1873 yılında büyük İstanbul yangının ardından ahşap yapılardan vazgeçilmesi üzerine tuğla ve kiremidin önem kazanmasıyla Çanakkale ve eski adı Maydos olan Eceabatta üretilen ve evlerin yapımında kullanılan yaklaşık 100 çeşit tuğla ile kiremitlerin yer aldığı sergi, Eceabat Belediyesinde sergilenmeye başladı.
     Eceabat Belediye Başkanı Kemal Dokuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale Seddülbahir Özel Müzesi ve Çanakkale Gezici Tır Müzesinin sahibi tarih araştırmacısı Ahmet Uslunun oluşturduğu tuğla ve kiremit koleksiyonu için kırmızı yapılı binaların çokluğu ve bu yapılarda kullanılan tuğla ve kiremitlerin o yıllarda Eceabatta üretildiğini Evliya Çelebi Seyahatnamesinde işaret ettiğini söyledi.
     Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar ilçede Rum vatandaşların yaşadığını belirten Dokuz, Eceabatın eski adı Maydos olarak bilinmekteydi. Eceabat, Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde bağları ve kırmızı renkli tuğlalar ile yapılmış evleriyle meşhur olduğunu dile getirmekte. En büyük tuğla ve kiremit üretme merkezinin o zamanlarda eski adıyla Maydos olan Eceabatta olduğunu Evliya Çelebi bizlere ifade ediyor dedi.
     Araştırmacı Ahmet Usludan bu serginin belediyede sergilenmesini talep ettiklerini ifade eden Başkan Dokuz, şöyle devam etti:
     Amacımız Eceabatta geçmiş zaman dilimi içerisinde önemli olan değerleri tanıtmak Eceabatın geçmişte neler ürettiğini bu ülkeye bu topraklara nasıl katkı sağladığını, marka olan değerlerini göstermeye ve tanıtmayı amaçladık. Yaklaşık 6 ay gibi bir süreyle asırlık tuğlalar belediyemizde sergilenecek. Yaz sezonunda yapılacak festival etkinliklerimizde de dışarıda da sergilemeyi düşünüyoruz.
     Sergide Türklere ait olan tuğlaların üzerinde Osmanlıca yazı ve ay yıldız, Rumlara ait olan tuğlalarda ise üzerlerinde Rumca yazı, Musevilere ait tuğlaların üzerinde Latince yazılar bulunuyor.
    
     Muhabir: Bülent Ersöz / Burak Akay
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber Asırlık tuğlalar Eceabat Belediyesinde sergileniyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER