Asfaltı kil ile güçlendirdiler

Asfaltı kil ile güçlendirdiler -Atatürk Üniversitesinde yapılan bir çalışmayla yapısı değiştirilen kil ile asfalt birleştirilerek soğuğa ve sıcağa dayanıklı Kil Mastik adı verilen asfalt üretildi -Atatürk Üniversitesi Öğretim


ERZURUM (A.A) - Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Gürses başkanlığında yapılan bir çalışmayla yapısı değiştirilen kil ile asfalt birleştirilerek soğuğa ve sıcağa dayanıklı Kil Mastik adı verilen asfalt üretildi.
     Prof. Dr. Gürses, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yıl önce başlattıkları çalışma kapsamında kili asfaltla karıştırarak, normal asfalttan 2 kat daha dayanıklı bir asfalt ürettiklerini belirtti.
     Kilin normal şartlarda asfaltta istenmeyen bir malzeme olduğunu ifade eden Gürses, özellikle tabakalı killerin ağırlıklarının 20 katı su alabildiğini belirterek, asfaltın hazırlanması sırasında kil ile karşılaşılmışsa bu malzemenin içerisinden mutlaka ayrılması gerektiğini söyledi.
     Türkiyede kilin oldukça yaygın bir kullanım alanı olduğunu belirten Gürses, çalışmaları kapsamında önce kilin kimliğini değiştirdiklerini anlattı.
     Gürses, yaptıkları çalışmada kili hem taşı hem de bitümü sever hale getirdiklerini ifade ederek, Böylelikle yapmaya çalıştığımız şey kil ile birleştirilmiş agrega dediğimiz malzemenin hem suya karşı ilgisini azaltmak, böylelikle su tutma kapasitesini minimum düzeye düşürmek hem de mukavemetinin arttırılmasını sağlamaktı. Yaptığımız denemelerde dizayn çalışmaları, ölçümler bize mutluluk verici sonucu gösterdi diye konuştu.
     Atatürk Üniversitesi kampüsü girişinde 1 metrekarelik alanda ilk uygulamayı yaptıklarını anlatan Gürses, adını Kil Mastik koydukları asfaltı 4 ay boyunca test ettiklerini söyledi.
     Asfaltın üzerinden her tonajda arabanın geçtiğini anlatan Gürses, uygulamaya başladıktan 15 gün sonra numune aldıklarını, bu süre sonunda asfaltta tekerlek izi oluşmadığını, yoğunluğunda ise azalma meydana gelmediğini gördüklerini ifade etti.
     Gürses, kil karışımıyla yaptıkları asfalt için birçok kimyasal kullandıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Onlar olmadan o değişimi üretemezsiniz. Onlardan doğan en kaba şekliyle yaklaşık yüzde 30luk bir maliyet artışı söz konusu. Aşınma tabakası açısından bu kadar ek maliyet söz konusu. Fakat özellikle donma çözünme dayanımının artmasını, ağır tonajların geçme durumunda toleransının artmasını hesaba katarsanız ömrünün 5-6 kat uzadığını tahmin etmek zor değil. Bu durumda aşınma tabakasının efektif maliyetinin normalden daha düşük olduğunu söyleyebiliriz. Birim maliyeti görünüşte artıyor gibi ama pratik veriler dikkate alındığında efektif olarak daha ucuz olduğunu söyleyebiliriz.
     Gürses, kil takviyeli yeni asfaltın mevcut asfalta göre en az iki kat iyileşme sağladığını belirterek, Yazın da kışın da özellikle kilin dizayn içerisine uygun şekilde dahil edilmesi kışın donma çözülme, yazın bitüm kusması diye tabir edilen bir durumun minimal düzeye ineceğini iddia ediyorum. Biz laboratuvar ölçeğinde artı 90, eksi 30 derecede yapısında en ufak bir değişme gözlemedik diye konuştu.
     Bu proje için uzun süredir çalıştıklarını ifade eden Gürses, üniversite yönetiminin de çalışmaları için yaptığı patent başvurusundan dolayı ödüllendirdiğini söyledi.
     Gürses, 1,5 ay önce patent başvurusu yaptıklarını, çalışmalarını Kil Mastik adıyla tescil etmeye çalıştıklarını kaydetti.
    
     Muhabir: Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Asfaltı kil ile güçlendirdiler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER