ASEAN üyesi ülkelerin büyükelçileri Eskişehirde

ASEAN üyesi ülkelerin büyükelçileri Eskişehirde -Filipinler, Endonezya, Malezya ve Tayland büyükelçileri, karşılıklı ticareti geliştirmek için ETOda toplandı -ASEAN Temsilcisi ve Filipinler Büyükelçisi Alarilla: "Bütün ASEAN ülkele


ESKİŞEHİR (A.A) - Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerinden Filipinler, Malezya, Endonezya ve Taylandın Ankara büyükelçileri, karşılıklı ticareti geliştirmek için Eskişehirde biraraya geldi.
     Filipinlerin Ankara Büyükelçisi Marilyn Alarilla, 4 ülkenin toplam nüfusunun 600 milyonun üzerinde olduğunu bildirdi.
     Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Harun Karacanın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya katılan 4 ülkenin toplam ticaret hacminin de 2.7 trilyon dolar olduğunu belirten Alarilla, şöyle konuştu:
     "Bütün ASEAN ülkelerinin toplam ticaret hacmi 3.39 trilyon dolardır. ASEANın 10 üyesi olarak, grup dışında tek başımıza da çalışmalarımız devam ediyor. 2015e kadar bu şekilde, hedefimize ulaşmayı amaçlıyoruz. Bizim genel ticari anlayışımız, liberal, dünyaya daha geniş gözle bakan ticari anlayış, karşılıklı iş alışverişi ve eşitliğe dayanan bir kazanma sistemiyle global ekonominin gerektirdiği entegre olma yoludur. Eskişehirin sosyal ve iş yapısını tanıyacağımız için şanslıyız. Umarım bu herkes için uzun süreli bir ilişkinin başlangıcı olur."
     ETO Başkanı Harun Karacan da ASEAN ülkeleriyle ihracatta bir gerileme olduğuna dikkati çekerek, "ASEAN ülkeleriyle ihracatımızın en yüksek olduğu 2010 yılında 5.5 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmiştir. 2012 yılında ise 2 milyon doların altında kalmıştır. Bizim ASEAN ülkeleriyle ticaret hacmimizi arttırmamız gerek" diye konuştu.
     Büyükelçilerin Eskişehir ziyaretinin önemini dile getiren Karacan, "Birbirini tanımayan ülkeler, birbirlerinin sosyal bağlarıyla kuvvetlenemez, ticaret yapamaz ve sanayi alanında ilerleyemez. Büyükelçilerimizin ticaret hacmimizi arttırabilmek için Eskişehir sanayisini öğrenmeleri, tanımaları çok önemli. Bugünün ASEAN ülkeleriyle Eskişehir ticaretinin bir başlangıç, dönüm noktası olmasını temenni ediyorum" değerlendirmesini yaptı.
     Malezyanın Ankara Büyükelçisi DatoSaipul Anuar Abd. Muin ise Malezya ve Türkiye arasındaki ticari hacmin olmadığını belirtti. Muin, 2011de iki ülke başbakanlarının ticari hacmin geliştirilmesi için taahhütte bulunduklarını anımsattı. Söz konusu taahhütün ardından Türkiyeyi dolaşmaya başladığını anlatan Muin, "ne yapabiliriz" sorusu kapsamında çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.
     Endonezyanın Ankara Büyükelçisi Nahari Agustini de ülke nüfuslarının 240 milyon olduğunu hatırlatarak, Eskişehir ile iş ilişkilerinin kuvvetleneceği yönünde hem fikir olduklarını söyledi.
     Toplantıya, Taylandın Ankara Büyükelçisi Rathakit Manahat, Dışişleri Bakanlığı İkili Ekonomik İşler Genel Müdürü Yardımcılığı Daire Başkanı Murat Dikmen, bürokratlar ve ETO üyeleri de katıldı.
    
     Muhabir: Yıldız Gündoğmuş
     Yayıncı: Hüseyin Doğru
<< Önceki Haber ASEAN üyesi ülkelerin büyükelçileri Eskişehirde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER