Arılı Vadisinin sit alanı ilan edilmesi

Arılı Vadisinin sit alanı ilan edilmesi -Fındıklı Dereleri Koruma Platformu Sözcüsü Acar: Danıştay 14. Dairesi, Arılı Vadisinin sit alanı ilan edilmesi kararının iptaliyle ilgili kararın yürütmesini durdurdu (Fotoğra


RİZE (A.A) - Fındıklı Dereleri Koruma Platformu Sözcüsü Hüseyin Acar, Danıştay 14. Dairesi, Arılı Vadisinin sit alanı ilan edilmesi kararının iptaliyle ilgili kararın yürütmesini durdurduğunu bildirdi.
     Acar, gazetecilere yaptığı açıklamada, Fındıklıda, bazı yöre sakinlerinin Arılı Vadisinin sit alanı olarak tescil edilmesi için Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna yaptığı başvuru sonucunda vadinin 18 Şubat 2010da 1. ve 3. derece doğal sit alanı olarak tescil edildiğini belirtti.
     Arılı Vadisinde HES yapmak isteyen şirketlerin, vadinin sit alanından çıkarılması veya alanının daraltılarak Çatak HES bölgesinin sit alanı dışına alınması amacıyla Rize İdare Mahkemesine dava açtıklarını dile getiren Acar, Dava sonucu 6 Aralık 2011 tarihinde mahkeme, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun Arılı Vadisinin sit alanı ilan edilmesi kararını iptal etti. Bunun üzerine başvurduğumuz Danıştay 14. Dairesi, Arılı Vadisinin sit alanı ilan edilmesi kararının iptaliyle ilgili kararın yürütmesini durdurdu diye konuştu.
     Halkın tekrar kazandığını ve Arılı Vadisinin sit alanı olarak kaldığını ifade eden Acar, şunları söyledi:
     Önce enerji gerekiyor, ihtiyaç var, size hizmet edeceğiz dediler. Sonra ihtiyaç olmadığını, yurt dışına bile enerji verdiğimizi, alternatifler ve tasarruf tedbiri uygulamaları, iletim hatları, baraj kapasiteleri, kayıp kaçaklarla kat kat daha fazla enerji üretebileceğini kabul etmek zorunda kaldılar. Daha sonra bitki, böcek, orman, yayla, maden, yol bahaneleri ile vadilerimize saldırdılar. Yine bu halkı kandıramadılar. Şimdi ise yayla yolları projeleri ile su ve maden kaynaklarına ulaşmanın yollarını arıyorlar. Aynı zamanda akarsuların kullanım hakkını ellerine geçiren şirketler bu sefer dere ıslah çalışmaları yoluyla dereleri işgal etmeye başladılar. Beş metrelik duvarlarla suyu hapsetmeye çalıştılar. Taşkınları önleme bahanesi ile 500 yıllık projelerle karşımıza çıktılar. Bütün derelerin her iki tarafına duvarlarla suları kontrol altına almak istediler. Sucul yaşam yok edilmektedir.
    
     Muhabir: Zekeriya Sarıhan / Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Arılı Vadisinin sit alanı ilan edilmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER