Ardahanda arıların kışlatma dönemi başladı

Ardahanda arıların kışlatma dönemi başladı -Kentte kış mevsimi nedeniyle yaklaşık 46 bin arılı kovan, kışlatmaya alınmaya başladı -Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Evliyaoğlu: İlkel yöntemlerle kışlatmayı bır


ARDAHAN (A.A) - Günay Nuh - Ardahanda yaklaşık 46 bin arılı kovanda kışlatma dönemine başlandı.
     Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede arıcılığın önemli olduğunu, kentteki arılar için kışlatma döneminin başladığını belirterek, bu dönemin Kasım-Mart ayları arasında süreceğini söyledi.
     Evliyaoğlu, birlik üyesi olan 565 arıcının yaklaşık 46 bin arılı kovanında kışlatma yapılacağını ifade ederek, arıcıların günümüzde modern koşullarda arılarını kışlatması gerektiğini ifade etti.
     Merkeze bağlı Akyaka köyünde Arıcı Cavit Şekerin kışlatma çalışmalarını izleyen Evliyaoğlu, arıların kışlatmaya nasıl girdiği konusunda da bilgi verdi.
     Evliyaoğlu, arıcı Şekerin 13 bin liraya modern bir kışlatma yaptığını, söz konusu kışlatmadan dolayı 3 yıldır arıda kayıp vermediğini söyledi.
     Arıcıların artık modern kışlatmalarla arılarını kışlatması gerektiğine dikkati çeken Evliyaoğlu, Diğer türlü kayıplar bazen yüzde 50yi buluyor. Eğer ahırda ve uygun olmayan mekanlarda arı kışlatılırsa kayıplar çok ciddi oluyor dedi.
     Bir kışlatmadan beklenen en önemli unsurun nem olduğuna dikkati çeken Evliyaoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
     Bu arıcımızın yaptırdığı kışlatmada nem oranı sıfır. Çünkü toprakla arasında en az 70 santimetre mesafe var. Bu derece iyi ayarlanmış. Duvarlarda kış şartlarına göre yalıtımlı. Hava sirkülasyonu öyle ayarlanmış ki nemin oluşunu engelliyor. Hava içeri girdiği gibi dışarı da çıkabiliyor. Aynı hava kovanın kendisi içinde söz konusu. Arının uçuş deliğinde giren hava üstteki ince bezden rahatlıkla çıkabiliyor. Bir kışlatmada nem yoksa, alan havalı, sessiz ve karanlık bir ortam oluşmuşsa o kışlatma kayıp verilmez. İlkel yöntemlerle kışlatmayı bırakıp, modern yöntemlerle kışlatma yaparsak kaybımız en az seviyeye iner.
     Arıcı Şekerin yaptırdığı kışlatmanın örnek bir kışlatma olduğunu vurgu yapan Evliyaoğlu, diğer üyelerinin de bu tür kışlatma yapmaları için teşvik çalışması yaptıklarını belirtti.
     Evliyaoğlu, kışlatmaya giren arıların ilkbahara sağlıklı ve güçlü çıkabilmeleri için sonbahar bakımının çok iyi yapılması gerektiğini kaydetti.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Ardahanda arıların kışlatma dönemi başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER