AP İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı

AP İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı Lochbihler: -Suriyelilere verilen destek beni açıkçası çok etkiledi -Hepimizin yapması gereken, AB ve BM Güvenlik Konseyi üye ülkeleri olarak hükümetlerimize baskı yapmak ve dünyaya karşı t


GAZİANTEP (A.A) - Avrupa Parlamentosu (AP) İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı Barbara Lochbihler, Türkiyenin Suriyelilere verdiği desteğin kendisini çok etkilediğini söyledi.
     Kilisteki konteyner kenti ziyaret eden Barbara Lochbihler ve AP heyeti, Kilis Valisi Süleyman Tapsızla görüştü.
     Daha sonra Gaziantepe gelen Lochbihler, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, AP İnsan Hakları Komisyonu olarak 3 günden beri Türkiyede olduklarını söyledi. Kilisteki konteyner kentte yaptıkları görüşmenin kendileri açısından son derece iyi olduğunu vurgulayan Lochbihler, şöyle devam etti:
     Kilis Valisi Süleyman Tapsızdan mevcut durum ve gelecekte ortaya çıkabilecek sorunlar hakkında bilgi aldık. Döndüğümde konuyla ilgili rapor hazırlayacağım. Bu raporu hem APye hem de Avrupa Komisyonunun ilgili komisyon üyesine takdim edeceğim. Hem Türkiyeye desteğin hem de uluslararası yardım kuruluşlarının desteğinin artırılması yönünde çaba harcayacağım. Çünkü insani yardıma daha da fazla ihtiyaç olacak.
     Durumun bu şekilde ne kadar devam edeceğini hiçbirimiz bilemiyoruz. Bu raporumun dışında APnin Suriye ve Türkiyedeki durumu üzerine rapor var. Bu raporlara da bilgi vermek açısından sınır bölgesini ziyaret etmemiz iyi oldu. Buradaki gözlemlerimi o raporu hazırlayan arkadaşlara da ileteceğim.
     Lochbihler, Suriyedeki rejimden kaçıp Türkiyeye gelen Suriyelilerin durumunu yerinde tespit etmek için bölgeye geldiklerini ve bu amaçla Kilisteki konteyner kenti ziyaret ettiklerini anımsatarak, APnin milletvekili olarak burada yaşayan Suriyelilere verilen destek beni açıkçası çok etkiledi. Suriyeliler hem devlet desteği hem de halkın desteğini alıyor. İnsani yardım açısından da hiçbir eksiklikleri yok. Bu aşamada AB olarak yapabileceğimiz şey hangi çabaları harcayabiliriz ve kampların dışında kalan Suriyelilere nasıl yardımcı olabiliriz konusu dedi.
     Kamplarda yaşayanların dışında, kayıt altına alınmamış, şehir merkezinde yaşayan Suriyelilerin de olduğunu anımsatan Lochbihler, Onların durumu biraz daha zor. Bir de Suriye sınırında kalan, Türkiye tarafına geçişine izin verilmemiş Suriyeliler var. Bize verilen bilgiye göre insani açıdan en kötü durumda olanlar onlar. O konularda neler yapabileceğimize odaklanacağız diye konuştu.
    
     -Muhaliflerle görüştük
    
     Lochbihler, konteyner kentte kalan Suriyelilerin yanı sıra muhaliflerle de görüştüklerini ve Suriyedeki durum hakkında bilgi aldıklarını ifade etti.
     Muhaliflerin Suriyenin içinde bulunduğu durumun, buradaki durumdan çok daha feci olduğunu anlattıklarını dile getiren Lochbihler, şunları kaydetti:
     Muhaliflerin anlattığına göre, saldırılardan, bombalamalardan dolayı ülkede hayat bitmiş durumda. Çocuklar okula gidemiyor, elektrik yok. Altyapı tamamıyla bitmiş. Suriyeden gelen temsilciler, uluslararası toplum Esed rejiminin bombalamaları durdurması konusunda etkili bir şekilde uyarmadığını, bu konuda etkili olamadığını belirttiler. Şu açık ki bu sorunun kolay bir çözümü yok. Bence hepimizin yapması gereken AB ve BM Güvenlik Konseyi üye ülkeleri olarak hükümetlerimize baskı yapmak ve dünyaya karşı tek bir ses olarak konuşmak. Esed rejimine de bu işin böyle gitmeyeceğine dair net bir sinyal vermek.
    
     Muhabir: Adem Yılmaz / Veli Gürgah
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber AP İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER