Antik limanda deniz dibi temizliği

Antik limanda deniz dibi temizliği -Bodruma bağlı Gümüşlük beldesindeki 2 bin 400 yıllık antik limanda yapılan deniz dibi temizliğinde otomobil lastiği ve klozet kapağı gibi malzemeler çıkarıldı


MUĞLA (A.A) - Bodruma bağlı Gümüşlük beldesindeki 2 bin 400 yıllık antik limanda, deniz dibi temizliği yapıldı.
     Gümüşlük Belediyesince düzenlenen deniz dibi temizliği kapsamında 15 dalgıç, Gümüşlük İskelesinde toplanarak, 2 bin 400 yıllık olduğu belirtilen Myndos Antik Limanında deniz dibi temizliği yaptılar. Dalgıçlar sualtından otomobil lastiği, içki şişeleri, klozet kapağı ve halı gibi çeşitli malzemeler çıkarttı. Sualtından çıkartılan malzemeler, kamyonete konularak çöplüğe götürüldü.
     Deniz dibi temizliğine katılan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesinde görevli sualtı arkeoloğu Emre Savaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gümüşlükün Helenistik dönemde çok önemli bir liman kenti olduğunu, bölgede deniz ticaretinin yoğun olarak yapıldığını söyledi.
     Lelegler tarafından kullanılan antik limanın günümüzde de kullanıldığını belirten Savaş, Liman yoğun olarak kullanıldığı için kirlenme yaşanıyor. Bu tür deniz dibi temizlikleri hem arkeolojik çalışmalarımız, hem de halk sağlığı için çok önemli dedi.
     Antik limanın, denizden yürüyerek ulaşılabilen ve bölgede bulunan Tavşan Adasına da yakın olduğunu anlatan Savaş, Ancak sualtı çalışmaları tam olarak yapılmadığı için limanın içeriğini bilemiyoruz. Ama antik kaynaklardan ve çevredeki taşlardan bu yerin liman olarak kullanıldığını biliyoruz diye konuştu.
     Antik limanın, Helenistik dönemde gemilerin yanaştığı, atıklarını ve çöplerini bıraktığı sığ bir yer olduğunu ifade eden Savaş, bölgede bir batığın olma ihtimalinin bulunmadığını kaydetti.
     Geçen yıllarda bölgede yapılan deniz dibi temizliklerinde zaman zaman amfora parçalarına rastlandığına işaret eden Savaş, sualtında herhangi bir tarihi eser olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini bildirdi.
     Bu arada ilköğretim okulu öğrencileri de, sahilde çevre temizliği yaptı.
     (GY-HS)
<< Önceki Haber Antik limanda deniz dibi temizliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER