Antik kentin spor okulu 3D ile

Antik kentin spor okulu 3D ile ortaya çıkarılacak -Muğlanın Yatağan ilçesindeki dünyanın en büyük mermer kenti Stratonikeia antik kentinde bulunan 2 bin 200 yıllık gymnasion (spor okulu) 3D yöntemi ile ayağa kaldırılacak -Stratonikei


MUĞLA (A.A) - Durmuş Genç - Muğlanın Yatağan ilçesindeki dünyanın en büyük mermer kenti Stratonikeia Antik Kentinde bulunan 2 bin 200 yıllık gymnasion (spor okulu), 3D ile ayağa kaldırılacak.
     Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Stratonikeia Antik Kenti ve çevresinde binlerce yıllık tarihi geçmişin izlerini bulmanın mümkün olduğunu söyledi.
     Antik kentte devam eden kazı çalışmalarının aralık sonuna kadar devam edeceğini belirten Söğüt, antik kentte bulunan 2 bin 200 yıllık gymnasionun her geçen gün biraz daha gün ışığına çıktığını, 105 metre genişliğe, 165 metre uzunluğundaki gymnasionda geçmişte hem spor yapılıp hem de tarih ve felsefe gibi derslerin verildiğini anlattı.
     Söğüt, spor okulunun 105 metrelik kuzey kenarının tamamen kazıldığını, güney kısmını açığa çıkarmak için de çalışmalara başladıklarını belirtti.
     Doç. Dr. Bilal Söğüt, 3D yöntemi ile tüm mimari elemanları görüp antik dönemde yapının hangi şekilde olduğunu belirlediklerine işaret ederek, 3Dnin farkı, yapıyı 3 boyutlu olarak her tarafa çevirerek görme şansımız var. Sonrasında mimari elemanları tek tek kontrol ederek yerlerine yerleştirip restorasyon altyapısını oluşturuyoruz. Yapının güneye doğru olan kısmının tamamı kazılmış olmamakla, 265 metre devam ettiğini biliyoruz. Bu, antik dönem için müthiş bir rakam dedi.
     Antik dönemde birçok spor ve eğitim aktivitesinin gerçekleştirildiği gymnasionun tamamını 3D ile ayağa kaldıracaklarını vurgulayan Söğüt, Kazı tamamlandığında gymnasiona ait tüm eserleri, antik dönemde bırakıldığı şekliyle bulabileceğiz. Stratonikeia Antik Kentinde ilk çalışmaların başladığı yer gymnasiondu. Uzun süre çalışılmış, ama kazıldığı gibi bırakılmıştı. 35 yıl aradan sonra 3D ile yapıyı ayağa kaldırıp kazı çalışması yürüteceğiz diye konuştu.
     Ziyaretçilerin kentteki yapıları rahat görebilmelerini sağlamak için bölgede temizlik çalışmaları yürüttüklerine de değinen Söğüt, antik dönemde öğrencilerin tarih ve felsefe derslerinin yanı sıra eğitim yaptıkları alanın tamamını ayağa kaldıracaklarını, bu sayede restorasyon için de altyapı hazırlıkları oluşturmuş olacaklarını ifade etti.
     Söğüt, spor okulunun mimari anlamda çok ihtişamlı bir yapı olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
     Çünkü antik dönemde benzerlerini Mısırda gördüğümüz, Anadoludaki ilk örnekleri burada görülen, yaprakların içerisinden akan su sadece burada var. Helenistik döneme ait. Bu yapı, ihtişamı nedeniyle o dönemden 200 yıl sonra duvar resimlerini etkileyen bir mimari unsur haline gelmiş.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Antik kentin spor okulu 3D ile Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER