Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Budak: -Enflasyon oranlarına göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi aylık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde, yıllık bazda ise ortalamanın altında kalmıştır


ANTALYA (A.A) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, enflasyon oranlarına göre Batı Akdeniz bölgesinin aylık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde, yıllık bazda ise ortalamanın altında kaldığını bildirdi.
     Budak, yaptığı yazılı açıklamada, enflasyonda düşüş eğiliminin devam ettiğini belirtti. TÜFEde düşüşün mevsimlik olduğunu ve giyim fiyatlarından kaynaklandığını ifade eden Budak, gıda sektöründe de düşüş olduğunu ancak bu düşüşün henüz 12 aylık ortalamalara yansımadığını kaydetti.
     Antalya, Isparta ve Burdurun bulunduğu bölgede TÜFE oranının aylık yüzde 0,41 ve yıllık bazda yüzde 6,95 olarak gerçekleştiğini anlatan Budak, Enflasyon oranlarına göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi aylık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde, yıllık bazda ise ortalamanın altında kalmıştır. Batı Akdenizde aylık enflasyonun Türkiye ortalamasından bir miktar yüksek olması gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarından kaynaklanmıştır dedi.
     Şubat ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFEde yüzde 0,30, ÜFEde yüzde -0,13 olarak gerçekleştiğini kaydeden Budak, yıllık enflasyonun, tüketici fiyatlarında yüzde 7,03, üretici fiyatlarında ise yüzde 1,84 olarak artış gösterdiğini belirtti. ÜFEde tarım enflasyonu aylık bazda mevsimsel olarak yüzde 2,56 düzeyinde olduğuna işaret eden Budak, imalat sanayinin aylık enflasyonunun yüzde 0,67 olduğunu ve bu durumun sanayide durgunluğun etkisine işaret ettiğini belirtti.
     Enflasyon verilerinin en önemli sonucunun enflasyonla mücadele yönteminin ve talep daraltıcı para politikasının gözden geçirilmesi gerekliliğini ortaya koyduğuna dikkati çeken Budak, Çünkü mevcut enflasyon talep enflasyonu olmayıp, para politikasına veya ekonomide düşük büyümeye tepki vermemektedir. Enflasyonda düşüş kredi faizlerine yansımamakta, kredi artışının sınırlandırılması doğrudan KOBİler ve esnaf kredilerinde uygulanmakta ve reel sektörü vurmaktadır. Bu nedenle ekonomi yönetiminin mevcut politikayı gözden geçirmesi ve ekonomiyi canlandıracak önlemlere ağırlık vermesinin gerekli olduğuna inanıyorum diye konuştu.
    
     Muhabir: Yusuf Karadağ
     Yayıncı: Hatice Özdemir
<< Önceki Haber Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER