Antalya EAHden çocuk gelişimi danışmanlık hizmeti

Antalya EAHden çocuk gelişimi danışmanlık hizmeti


ANTALYA (A.A) - Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH) Çocuk Gelişimi Biriminde görev yapan Çocuk Gelişim Uzmanları Nihal İldeş ve Duygu Türker, 0-16 yaş engelli çocukların gelişimsel ve eğitsel takiplerini yaparak ailelere çocuk gelişimi ve eğitimi konusunda danışmanlık hizmeti veriyor.
     Antalya EAH Çocuk Gelişim Uzmanı Nihal İldeş, yaptığı açıklamada, hastanede çocukların gelişim düzeylerini ölçebilmek amacıyla 5 çocuk polikliniğinden hastaların kendilerine yönlendirildiğini kaydetti. İldeş, 0-16 yaş arası çocukların gelişim gerilikleri ya da yaşının gerektirdiği becerileri edinip edinemediğinin uygulanan testlerle saptandığına dikkati çekti.
     Denver testi ile kişisel-sosyal, ince motor, dil ve kaba motor gelişimlerinin belirlendiğini ve aileye çocuğunun gelişim düzeyi ile ilgili bilgi verildiğini belirten İldeş, Bu sayede çocukların yememesi gereken yiyeceklerden uyku düzenlerine kadar birçok konuda ailelere profesyonel destek veriyoruz dedi.
     Çocukta saptanan olumsuzlukların nedenleri arasında ebeveynlerin yanlış tutum ve davranışlarının büyük önem taşıdığına dikkati çeken İldeş, şöyle konuştu:
     Meslek yaşamımda çocukları araştırırken anne ve babaların da profesyonel desteğe ihtiyacı olduğunu gördüm. Bilindiği gibi çocuktaki gelişim süreci ilk, sosyal ortamı olan ailede başlıyor. Bu nedenle ailenin, çocuğun yetişmesinde büyük etkisi bulunuyor. Aldığı gıda fiziksel gelişimini etkilerken, her yaşın gerektirdiği eğitimlerin eksik ya da yanlış verilmesi ise çocuğun ruhsal, sosyal ve psikolojik sorunlar yaşamasına neden olabiliyor. Örneğin aşırı korumacı davranmak çocuklarda özgüven eksikliğine neden olurken, günde bir buçuk saatten fazla televizyon izlemeleri ise dil ve zihinsel gelişimini son derece olumsuz etkiliyor. Anne ve babanın tutarlı davranması, yeni oluşan kişilikleri üzerinde büyük etkiye sahipken doğal ve doğru beslenme de sağlıklı gelişim için olmazsa olmazlar arasında.
    
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber Antalya EAHden çocuk gelişimi danışmanlık hizmeti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER