Antalyadan ihracatta artış

Antalyadan ihracatta artış -Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Satıcı: -Yıl genelinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,9luk artışla 1 milyar 134 milyon 791 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi


ANTALYA (A.A) - Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Antalyadan yapılan ihracatın, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 18,9 artış gösterdiğini bildirdi.
     Mustafa Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada, bölge ihracatının kasım ayında performansı ile göz doldurduğunu ifade etti. Birlik üzerinden kasım ayında yapılan ihracatın geçen yıl kasım ayına oranla yüzde 52,9luk artışla 128 milyon 868 bin dolara ulaştığını kaydeden Satıcı, açıklamasında, Yıl genelinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,9luk artışla 1 milyar 134 milyon 791 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi dedi.
     Yılın 11 aylık bölümünde 418 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşan yaş meyve sebze ürünlerinin, bölgenin öncü sektörü olmaya devam ettiğinin altını çizen Satıcı, aynı dönemde madencilik, toprak sanayi, kimya ve demir-demir dışı metaller sektörlerinin de bölge ihracatının temel taşlarını oluşturduğunu ifade etti.
     Satıcı, söz konusu dönemde 15 sektörde 10 milyon dolar üzerinde ihracat gerçekleştirilmiş olmasının, bölge ihracatının dağılımında önemli bir olgunluğuna ulaştığının göstergesi olduğuna işaret etti.
     Mustafa Satıcı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     11 aylık dönemde bölgemizden toplam 145 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir. Aynı dönemde 24 ülkeye 10 milyon dolar ve üzerinde dış satım yapılmıştır. Bu bağlamda, 211 milyon doların üzerinde satışa imza attığımız Rusya Federasyonu, bölgemiz adına en önemli pazar hüviyetini korumuştur. 109 milyon dolar ile Almanya, 64 milyon dolar ile Bulgaristan, 58 milyon dolar ile Çin Halk Cumhuriyeti ve 51 milyon dolar ile Ukrayna, ihracatçılarımız adına büyük önem taşıyan diğer alıcılar olarak ortaya çıkmıştır. Ocak-Kasım döneminde yakalanan yüksek ihracat artışları ile göze çarpan en önemli pazarlarımız arasında yüzde 325 ile Kazakistan, yüzde 223 ile İran, yüzde 136 ile Çin Halk Cumhuriyeti, yüzde 127 ile Irak ve yüzde 110 ile ABD yer almıştır.
     Satıcı ayrıca, kış sezonu ile yaş meyve sebze sektörü ihracatının da ivme kazanacağını, 2012 yılının rekor bir ihracat rakamı ile kapanacağını, 2013 yılına da hızlı bir başlangıç yapılacağını düşündüklerini kaydetti.
    
     Muhabir: Güç Gönel
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Antalyadan ihracatta artış Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER