ANSİAD Başkanı Civan:

ANSİAD Başkanı Civan: -KOBİlerin finansman sorunlarını giderek büyümektedir. Bu sorun kendisini karşılıksız çeklerde ve KOBİ kredilerinde göstermektedir


ANTALYA (A.A) - Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) Başkanı Ergin Civan, KOBİlerin finansman sorunlarını giderek büyümektedir. Bu sorun kendisini karşılıksız çeklerde ve KOBİ kredilerinde göstermektedir dedi.
     ANSİAD Başkanı Civan, yaptığı yazılı açıklamada, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratingsin Türkiyenin uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunun yükseltilmesinin ekonomi adına olumlu olduğunu belirterek, bu durumun Türkiye ekonomisine duyulan güvenin artması bakımından son derece olumlu olduğunu, ancak ekonomide olumlu havanın rehavete yol açmaması gerektiğini vurguladı.
     Ekonomide yavaşlama ve yapısal sorunların KOBİler cephesinde şiddetle hissedildiğini dile getiren Civan, bu durumun hiçbir zaman göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydetti.
     Civan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     KOBİlerin finansman sorunları giderek büyümektedir. Bu sorun kendisini karşılıksız çeklerde ve KOBİ kredilerinde göstermektedir. Karşılıksız çek sorunu ticarette korkulu rüya olmaya devam etmektedir. Ekim ayı itibarıyla karşılıksız çek sayısı geçen yıla göre yüzde 55 artarak 722 bine yükselmiştir. Çekte güven tesisi için öngörülen sicil kontrol sisteminin özel sektöre açılması halen sağlanamadı. Karşılıksız çek konusunda acil çözüm geliştirilmesi gerekir.
     Son dönemde KOBİlerin kredi kullanımlarında da sorun yaşandığını anlatan Civan, şunları kaydetti:
     Bankalar, KOBİ kredilerinde isteksiz bir tutum sergiliyor. BDDK verilerine göre 1 milyon 650 bin KOBİnin kullandığı kredi hacmi, ekim ayı itibarıyla 143 milyar liradır. Toplam 748 milyar lira kredi hacmi içerisinde KOBİ kredilerinin oranı halen yüzde 20 düzeyinde kalmaktadır. Oysa tüketici kredileri 181 milyar lira, bunun içerisinde ihtiyaç kredileri 64 milyar liradır. Özellikle haziran ayından itibaren KOBİ kredilerinde ciddi bir duraklama görülmektedir. Ekonomi gündeminde reyting derecesi, borsa, hazine faizi gibi makro veriler kadar ekonomimizin uzun dönemli gelişmesinin esas unsuru olan KOBİlerin de yer alması gerektiği unutulmamalıdır.
    
     Muhabir: Yusuf Karadağ
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber ANSİAD Başkanı Civan: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER