Anıt mezar turizme kazandırılıyor

Anıt mezar turizme kazandırılıyor -Gaziantepin Araban ilçesindeki milattan sonra 2nci yüzyıl sonu ile 3üncü yüzyıl başlarına tarihlenen Elif anıt mezarında, kış nedeniyle ara verilen çalışmalar yeniden başladı (Fotoğra


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantepin Araban ilçesindeki Elif anıt mezarında, ara verilen restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları yeniden başladı.
     İl Kültür Turizm Müdür Vekili Mehmet Aykanat, yaptığı açıklamada, Elif beldesindeki tarihi anıt mezarın restorasyon çalışmalarına 1 Kasım 2012de başlandığını hatırlattı.
     Kış nedeniyle hava koşullarına bağlı olarak çalışmalara bir süre ara verilmek zorunda kalındığını belirten Aykanat, baharın gelmesiyle restorasyon ve çevre düzenlenmesine yeniden başlandığı ifade etti.
     Anıt mezarda yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren Aykanat, şunları kaydetti:
     Çalışmaların ilk etabında mimarisinin ortaya çıkarılması için öncelikle mezarın toprak altında kalmış bölümlerinin tespiti için çevresi açılarak anıtın mekanik temizliğinin büyük bir bölümü tamamlanmıştı. İkinci etabında ise anıtın çevresinde yaklaşık bin 200 metrekarelik alanda peyzaj çalışmalarına başlandı. Anıtın kuzey cephesi hariç diğer cepheler sıralı moloz taş duvar örülerek kapatıldı. Peyzaj işleriyle anıtın restorasyon çalışmaları beraber yürütülüp en kısa sürede restorasyonunun tamamlanarak mezarın turizme kazandırılması hedefleniyor.
    
     -Anıt mezar hakkında-
    
     Aykanat, anıt mezarın bulunduğu ilçeye bağlı Elif beldesinin Antik Sugga Kenti olduğunu ve Roma dönemi yol güzergahlarını gösteren antik haritadaki bilgilere göre Dülük-Samsat (Dolikhe-Samosata) ile Zeugma-Samsat yollarının kesişme noktasında bulunduğunu belirtti.
     Mezarın Hisar köyündeki anıt mezar gibi kesme taştan inşa edildiğini, yüksek bir kaide üzerine oturan gövde ve gövde üzerini örten tonozlu bir örtü sisteminden oluştuğunu ifade eden Aykanat, şunları kaydetti:
     Milattan sonra 2nci yüzyıl sonu ile 3üncü yüzyıl başlarına tarihlenen anıt mezarın doğu, batı ve güney cepheleri kemerli, kuzey cephesi duvar örülerek kapatılmış, alt orta kısmında ise dikdörtgen bir kapı açıklığı bırakılmıştır. Mezarın gövdesini oluşturan dört hantal paye sütun yerini burada korint başlıklı sütunların üzerine oturan kemerlere bırakmıştır. Böylece yapı estetik bir görünüm kazanmıştır. Anıt mezarın örtü sistemi hakkında kesin bir şey söylenemese de kalıntılardan tonoz olabileceği anlaşılmaktadır.
     Elif Belediye Başkanı İbrahim Çobanoğlu da bölgedeki turizm açısından önem taşıyan anıt mezarın restorasyon ve çevre düzenlemesinde emeği geçen başta AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan olmak üzere Vali Erdal Ata ve İl Kültür Turizm Müdür Vekili Aykanata teşekkür etti.
    
     Muhabir: Mahmut Bazlama / Veli Gürgah
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Anıt mezar turizme kazandırılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER