Anavarza Antik Kenti ve Kalesinde resmi

Anavarza Antik Kenti ve Kalesinde resmi kazı başlıyor -Milattan Önce 19 yılında kurulduğu tahmin edilen antik kentin bulunduğu alanda yarın ilk kazma vurulacak


ADANA (A.A) - Kozan ilçesinde bulunan ve ünlü Yazar Yaşar Kemalin romanlarına da konu olan Anavarza Antik Kenti ve Kalesinde resmi kazı yarın başlıyor
     Antik kentte gerçekleştirilecek kazı çalışması öncesinde, 15 kişilik ekiple bir süredir yürütülen hazırlık ve temizlik çalışması tamamlandı.
     Çalışma kapsamında, antik kentin ana giriş kapısı çevresindeki alan ile bu yıl çalışmaların yoğunlaştırılacağı tiyatro bölümündeki otlar ve kumlar temizlendi.
     Anavarza Antik Kentindeki resmi kazı çalışması yarın düzenlenecek törende vurulacak ilk kazmayla başlayacak.
     Törende, kazının bu yılki kurumsal başkanlığını yürütecek olan Adana Müze Müdürlüğünün yetkilileri ile kazının bilimsel danışmanı olarak görevlendirilen Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Murat Durukan tarafından antik kentin tarihi ve yürütülecek kazı çalışmaları hakkında sunum da yapılacak.
    
     -Anavarza Antik Kenti-
    
     Kozanın Dilekkaya köyü ile iç içe olan Anavarza Antik Kentinin, Milattan Önce 19 yılında bir Roma kentleşme merkezi olarak kurulduğu belirtiliyor.
     Tarihi kaynaklara göre kent, Kilikya bölgesinde düzenlenen şenliklerin ve olimpiyatların merkeziydi. 525 ve 565 tarihindeki depremlerde yıkılan kent, Bizans İmparatoru Justinianus tarafından onartıldı. 8. yüzyıldan itibaren Abbasiler, Selçuklular, Bizans ve Haçlılar arasında sürekli el değiştiren Anavarza, bir süre Ermeni Krallığının da merkezi oldu.
    
     Muhabir: Volkan Varan / Anıl Bağrık
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Anavarza Antik Kenti ve Kalesinde resmi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER