Amelebirliğinden madencilere destek

Amelebirliğinden madencilere destek -Amelebirliği Yardımlaşma Sandığı Başkanı Yılmaz: -Sandığımızdan bu yıl ocak-ekim döneminde üyelerimize 10 milyon 902 bin 389 lira sosyal yardım yapılmış, 17 milyon 864 bin 150 lira kredi


ZONGULDAK (A.A) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Başkanı Hasan Yılmaz, Sandığımızdan bu yıl ocak-ekim döneminde üyelerimize 10 milyon 902 bin 389 lira sosyal yardım yapılmış, 17 milyon 864 bin 150 lira kredi sağlanmıştır dedi.
     Yılmaz, yardımlaşma sandığının Danışma Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, Amelebirliğinin 21 Temmuz 1923de kurulan ilk sosyal güvenlik kuruluşu olduğunu söyledi.
     Zonguldak kömür ocaklarında çalışan işçilerin çalışma usul ve esaslarının düzenlenmesi amacıyla Atatürkün Amelebirliğinin kurulması talimatını verdiğini hatırlatan Yılmaz, şöyle konuştu:
     Birlik kurulduktan sonra maden işçilerimiz sendikal, sosyal güvenlik ve sağlık alanlarında çok önemli kazanımlar elde etmiştir. 89 yıldır maden kömür işçilerine hizmet veren Amelebirliği, teknolojik gelişmelere rağmen halen en zor şartlarda görevini yerine getirmektedir. Üyelerimize karşılıksız olarak cenaze defin, öğrenim, iş kazası ölüm ile iş kazası maluliyet aylığı gibi karşılıksız yardımlarda bulunuyoruz. Ayrıca kredi de veriyoruz. Sandığımızdan bu yıl ocak-ekim döneminde üyelerimize 10 milyon 902 bin 389 lira sosyal yardım yapılmış, 17 milyon 864 bin 150 lira kredi sağlanmıştır. Birliğin ana geliri üye aidatlarıdır. Amelebirliğinin 1980li yıllarda üye sayısı 50 bin civarındayken, ekim 2012 sonu itibariyle 10 bin 713tür. Bu da üye ve gelirlerimizde yüzde 500lük azalma anlamına gelmektedir.
     Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş da bölge halkının 164 yıldır yeraltında doğayla savaştığını, taş kömürünün de sanayinin vazgeçilmez girdisi olduğunu belirtti.
     Türkiyede yılda 25 milyon ton taş kömürü tüketilmesine karşın 3 milyon tonunun üretilebildiğini ifade eden Alabaş, Ülkemizin yıllık yaklaşık 5 milyar doları, taş kömürü ithal etmek için dışarıya vermesi doğru değildir. Kentimizin rezerv ve üretim imkanları 2-3 milyar dolarımızın bu bölgede kalmasını sağlayacak durumdadır diye konuştu.
     Toplantıda, Amelebirliğinin 2011in faaliyet raporu, 2012nin denetleme kurulu raporu ve 2013ün çalışma programı görüşülerek kabul edildi.
    
     Muhabir: Erdinç Aksoy
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Amelebirliğinden madencilere destek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER