Altında kömür yatağı çıkan 4 bin

Altında kömür yatağı çıkan 4 bin 500 yıllık belde taşındı -4 bin 500 yıllık tarihi geçmişi olan Yatağanın Yeşilbağcılar beldesi, kömür yatağının üzerinde bulunduğu için boşaltılarak başka bir bölgeye taşındı -Yaklaşık 5 yıl süre


MUĞLA (A.A) - Kenan Gürbüz - Yatağanın 4 bin 500 yıllık tarihi geçmişe sahip Yeşilbağcılar beldesi, kömür yatağının üzerinde bulunduğu için başka bir bölgeye taşındı.
     Yeşilbağcılar Belediye Başkanı Ertaf Cicili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldelerinin bulunduğu bölgede 1980li yıllarda kömür yatağı bulunduğunun tespit edildiğini anlattı. Cicili, o dönemde belde sakinlerine tahliye kararının tebliğ edildiğini ama bir çalışma yapılmadığını belirterek, Kamulaştırma çalışmaları 2007 yılında tamamlandı. Son 5 yılda kömür çıkartılan alanlar, beldemizin girişine kadar ulaşınca göçük tehlikesi ortaya çıktı ve bazı evlerin duvarlarında çatlaklar oluştu. Yaşanan göçük tehlikesi ve evlerde ortaya çıkan çatlaklar tahliye sürecini hızlandırdı diye konuştu
     Son aylarda ise beldenin 2-3 metre uzağında kömür çıkarılmaya başladığına işaret eden Cicili, buradaki zeminde de kaymalar başladığına değindi. Köyün altında kömür olduğu için üstündeki toprağın tutmadığına işaret eden Cicili, Köydeki son evin taşınmasının ardından iş makineleri evleri yıkmaya başladı. Yıkım işlemi sürüyor. Muhtemelen 2012 yılı sonuna kadar sürer dedi.
     Cicili, beldesinde 560 hane olduğunu ve nüfuslarının yaklaşık bin 900 kişi civarında olduğunu vurguladı. Belde halkının 2 kilometre uzaklıktaki yeni yerleşim yerine yerleştirildiğine değinen Ertaf Cicili, taşınmanın ardından nüfusun bin 200e düştüğüne dikkati çekti. Yeni yerleşim yerine TOKİnin 127 konut yaptırdığını kaydeden Cicili, bu konutlar yetmeyince, 187 konutun belediyenin tahsis ettiği ucuz arsalara yapıldığını anlattı.
    
     -3 ayda bin 4 mezar taşındı-
    
     Köyde yıkım işleminin mayıs ayı itibariyle başladığını bildiren Cicili, yaşanan gelişme sonrasında beldedeki mezarları da taşıdıklarını ve caminin etrafında bulunan tarihi mezarların taşınması içinde çalışma başlattıklarını kaydetti.
     Cicili, beldenin mezarlığından bin 4 mezarın imam gözetiminde 3 ayda taşındığına işaret ederek, şöyle konuştu:
     Taşıma işlemini özel bir şirkete ihale ettik. Mezarların taşınma sürecinde aileleri ve oluşturulan bir komisyon çalışmaları yerinde izledi. Taşınan mezarlar arasında herhangi bir ibare olmayan, kimsesizlere ait mezarlar ve çocuk mezarları da var. Beldemizdeki, 109 yıllık tarihi cami ile 800 yaşındaki zeytin ağaçlarını da taşımayı planlıyoruz. Bu amaçla Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve ilgili kurumlara başvuru yaptık.
     Tespitlerine göre beldede 800 yaşında olduğunu düşündükleri 10 zeytin ağacı olduğunu anlatan Cicili, bunlardan 2-3 tanesinin ise bin yaşında olabileceğini ifade etti. Cicili, bu zeytin ağaçlarının da taşınması için ilgili kurumlara başvuruda bulunduklarını bildirerek, Özellikle, tarihi camimizin zarar görmeden yeni yerleşim alanına taşınması çok önemli. Beldedeki evlerin yıkılma işlemleri esnasında 100ün üzerinde Osmanlı, Roma ve farklı dönemlere ait eser çıkarıldı. Eserleri, müze görevlileri denetiminde koruma altına aldık dedi.
    
     -4 bin 500 yıllık yerleşim alanı-
    
     Yatağandaki Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt ise Yeşilbağcılar beldesinin yaklaşık 4 bin 500 yıllık bir yerleşim yeri olduğunu açıkladı. Söğüt, Yeşilbağcılar beldesinde kömür çıkarma işlemine başlanmasından sonraki sürecin takipçisi olacaklarını vurgulayarak, O bölgeden herhangi bir eser çıkması durumunda müzeye haber verilecek. Çalışmalar durdurulduğunda kazı çalışmaları yapılabilir. Şu anda o bölgede bilimsel bir ekip çalışmıyor. Müze müdürlüğü ile kazı ekibimizdeki arkadaşların köy meydanında bulduğu eserlere bakılınca yerleşimlerin yaklaşık milattan önce 2500lere kadar gittiği sonucu ortaya çıkıyor diye konuştu.
     Söğüt, daha önce Yeşilbağcılar beldesi çevresinde yapılan çalışmalarda bulunan ve müzeye teslim edilen çok sayıda tarihi eser olduğuna işaret etti. Bölgede beylikler döneminde yapılan bir hamam, tarihi bir cami ve türbe olduğunu anlatan Söğüt, Ayrıca, Yeşilbağcıların güneyinde yapılan kazılarda Tepecik Yerleşmesi ortaya çıkarıldı. Bölge halkınca anlatılan hikayelere göre Kanuni Rodos seferi sırasında buradan geçmiş dedi.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Altında kömür yatağı çıkan 4 bin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER