Alternatif tıpta yönetmelik çalışması

Alternatif tıpta yönetmelik çalışması -Sağlık Bakanlığında oluşturulan komisyonda geleneksel, tamamlayıcı ve alternatif tıp yöntemleri incelenerek, mevcut yönetmelikte revizyon gerçekleştirilecek -Komisyon üyesi Prof. Dr. Kalaycıoğlu:


TRABZON (A.A) - Tuğba Yardımcı Mısır - Sağlık Bakanlığında oluşturulan Geleneksel, Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Uygulamaları Komisyonunda bu alanlardaki yöntemler ve uygulamalar incelenerek, mevcut yönetmelikte revizyon için çalışma yürütülüyor.
     Geleneksel, Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Uygulamaları Komisyonu Akupunktur Grubu üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Temel Tıp Bölümü Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kalaycıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, en eski tıp uygulamaları arasında yer alan akupunkturu, Sağlık Bakanlığının 1991 yılında tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak kabul ettiğini anımsattı.
     Sağlık Bakanlığının uzun zamandır akupunkturun da dahil olduğu tamamlayıcı, geleneksel ve alternatif tıp yöntemleriyle ilgili çeşitli çalışmalar yürüttüğünü belirten Kalaycıoğlu, Çalışmalar kapsamında Geleneksel, Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığı bünyesinde Geleneksel, Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Uygulamaları Komisyonu kuruldu ve bu alan incelemeye alındı dedi.
     Komisyonun altı başlık üzerinde yoğun şekilde çalışma yürüttüğünü bildiren Kalaycıoğlu, Komisyonda dünyadaki uygulamalardan örnekler ve bilimsel çalışmalar inceleniyor. İncelemelerin sonucunda mevcut yönetmelik revize edilecek. Yeni hazırlanacak yönetmelik, vatandaşımıza çok daha faydalı olacak diye konuştu.
    
     -Yanlış uygulama ciddi sağlık problemleri oluşturabilir-
    
     Kalaycıoğlu, Sağlık Bakanlığının esas hedeflerinden birinin de geleneksel, tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarının bir an önce Türkiyede yaygınlaşması olduğunu vurgulayarak, Özellikle üniversitelerde bu işin araştırma ve eğitim tarzının yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Devlet hastaneleri ve diğer hastanelerde vatandaşa hizmet sunulması için çalışıyoruz dedi.
     Bu alanlardaki çalışmaları sahiplenmek gerektiğini savunan Kalaycıoğlu, şöyle devam etti:
     Ortada bırakmamak lazım, boş bırakılırsa çeşitli problemler olabilir. Problemlerin engellenmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Vatandaşa doğru hizmet sunmak, doğru yaklaşımda bulunabilmek için çalışıyoruz. Hekim olmayan veya sağlık camiası dışındaki insanlar, bu tür uygulamalarla fazla uğraşıyor. Televizyonu açtığımızda sağlıkla hiçbir alakası olmayan kişilerin sağlıkla ilgili birtakım önerilerde bulunduğunu görüyoruz. Yanlış bilgi ve uygulama geri dönüşü olmayan ciddi sağlık problemleri oluşturabilir. Bu işlerin daha bilimsel ortamlarda ve donanımlı kişiler tarafından yapılması gerekiyor.
     Kalaycıoğlu, Türkiyede Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan Akupunktur Tedavisi Sertifika Programına katılıp başarı sağlamış bine yakın akupunktur hekimi olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
     Bu sayının daha da artması gerekiyor, çünkü dünyada bu böyle. Tamamlayıcı tıp yöntemleri, koruyucu hekimlik anlamında da uygulanabilen tıp yöntemidir. İnsanların bu tür hizmetleri almak için hasta olmayı beklememesi gerekir. Örneğin, Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan liste, akupunkturun yaklaşık 70 hastalığın tedavisinde etkili olduğunu gösteriyor. Bilimsel veriler dikkate alınarak, bu tür yöntemlerden faydalanmak gerekiyor.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Alternatif tıpta yönetmelik çalışması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER