Alternatif Enerjili Formula Araç Yarışları

Alternatif Enerjili Formula Araç Yarışları -Yarışların finali, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün tarafından başlatıldı -Bakan Ergün: Güneşten elde ettiğimiz enerjiyi, otomotiv sanayisinde de kullanacağız. Enerjinin


KOCAELİ (A.A) - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Güneşten elde ettiğimiz enerjiyi, otomotiv sanayisinde de kullanacağız. Enerjinin depolanması gibi alanlarda çok ciddi çalışmalar var dedi.
     TÜBİTAKın 2005 yılından bu yana düzenlediği ve 40 üniversiteden 65 takımın katılımıyla gerçekleşen Alternatif Enerjili Formula Araç Yarışlarının İzmit Körfez Yarış Pistindeki finali öncesi, Bakan Ergün, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altınbaşak ile yarışmacılar, kortej oluşturup bir süre yürürken, yarışlara katılacak araçlar da korteje eşlik etti.
     Yürüyüşün ardından yarışların startını veren Bakan Ergün, Karabük Üniversitesinin Yıldız isimli güneş enerjili yarış aracına binerek bir süre kullandıktan sonra, aracın üzerine imzasını attı. Ardından Süleyman Demirel Üniversitesinin SDU HIDROSAFIR adlı Hidromobil aracına da binen Bakan Ergün, aracı inceledi.
     Burada bir açıklama yapan Bakan Ergün, bu yarışlarda hem yeni teknolojileri geliştirme açısından, yarışmacıların ve arka plandaki diğer ekiplerin büyük rolünün olduğunu belirterek, BU yarışlar, sadece güneş arabası yarışı gibi, bir teknoloji geliştirmek gibi görülmemeli. Çok ciddi bir takım çalışmasının, bir birikiminin aynı zamanda sergilendiği yarışlardır. Takımları ve üniversitelerimizi, bu başarı ve gayretlerinden dolayı tebrik ediyorum, başarılar diliyorum dedi.
     Bakan Ergün, pistten ayrıldığı sırada gazetecilerin, Bu tür araçları gelecekte otoyollarda görecek miyiz- şeklindeki sorusu üzerine de Kuşkusuz güneşten elde ettiğimiz enerjiyi otomotiv sanayisinde de kullanacağız. Çünkü enerjinin depolanması gibi alanlarda çok ciddi çalışmalar var şeklinde yanıtladı.
     Dün nanoteknoloji çalıştayı düzenlendiğini hatırlatan Bakan Ergün, oradaki birçok akademisyenin, nanoteknolojinin aynı zamanda enerji üretimi ve depolanması konusundaki çalışmalara değindiğini ifade etti.
     Ergün, nanoteknolojideki gelişmelerle birlikte güneşten enerji elde etme hızının daha da artacağını dile getirerek, aynı zamanda çok daha küçük alanlarda, çok büyük enerji depolanmasının gündeme geleceğini bildirdi.
     Bunların son derece önemli çalışmalar olduğunu vurgulayan Ergün, şöyle konuştu:
     Bunları yapanlar zaten üniversitelerimiz. Üniversitelerimizdeki genç arkadaşlarımız için teknolojilerin geliştirilmesi açısından bu yarışlar önemli. Bu yarışmaları TÜBİTAK olarak her yıl destekliyoruz. Ama önemli olan bir şey daha var, burada bir takım çalışması var, bir pilot oturuyor buraya, yarış yapıyor ama arka planda onun bir takımı var. O teknik çalışmaları, teknolojk çalışmaların yazılımını yapan, optimizasyonu sağlayan, enerjiyi verimli bir şekilde kullanmasını sağlayan bir takım çalışması var. Bu da son derece önemli. Onun için bu yarışlar, bu çalışmalar, hem üniversitedeki genç arkadaşlarımız hem de yeni gelişen teknolojiler için son derece önemli işler.
     Alternatif Enerjili Formula Araç Yarışlarında, Formula G-Güneş Arabaları Yarışlarında 41, Hidromobil-Hidrojen Enerjili Araba Yarışlarıında 24 takım olmak üzere 65 takım yer alıyor.
    
     Muhabir: Necdet Doğruyol
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Alternatif Enerjili Formula Araç Yarışları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER