Alageyik neslinin tükenmemesi için önemli adım

Alageyik neslinin tükenmemesi için önemli adım -Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile ODTÜnün Dilek Yarımadası Milli Parkında yürüttüğü Alageyiklere Yeni Yaşam Alanları Oluşturma Projesinde başarılı sonuçlar alındı


AYDIN (A.A) - Gökmen Şireci - Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Orta DOğu Teknik Üniversitesinin (ODTÜ) Dilek Yarımadası Milli Parkında yürüttüğü, Alageyiklere Yeni Yaşam Alanları Oluşturma Projesinde önemli başarı elde edildiği, birbiri ardına yavrulayan alageyiklerin Antalya Düzlerçamı Bölgesinin ardından ikinci yaşam alanına kavuştuğu belirtildi.
     Dilek Yarımadası Milli Park Müdürü Erdinç Kutsal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saf ırkı yalnızca Türkiyede bulunan alageyikler için tek yaşam alanının Antalya Düzlerçamı Bölgesinde olmasının risk oluşturduğunu belirtti.
     Alageyiklere Yeni Yaşam Alanları Oluşturma Projesi kapsamında alageyiklerin 2 yıldır Düzlerçamından Dilek Yarımadası Milli Parkına belirli periyotlarla nakledildiğini, 20 civarında hayvanın Milli Parkta bulunduğunu anlatan Kutsal, Alageyikler, milli parkımıza getirilmeden önce saf ırk olarak yalnızca Antalya Düzlerçamında bulunuyordu. Burada bir hastalık ya da yangın çıkması durumunda alageyiklerin nesilleri tükenecek ve büyük olumsuzluk ortaya çıkacaktı dedi.
     Proje ile alageyikleri başka bir ortama naklederek nesillerinin devamının tehlikeye girmesini önlemenin amaçlandığını vurgulayan Kutsal, Saf ırkı yalnızca Türkiyede bulunan alageyiklere ikinci bir yaşam alanı oluşturulması, nesillerinin devamı için çok önemli. Bu açıdan bakıldığında proje yalnızca Türkiye için değil, dünya için de büyük önem taşımaktadır. Şu anda genel müdürlüğümüz Köyceğizde alageyiklere üçüncü yaşam alanı oluşturmak için envanter çalışmalarını sürdürüyor diye konuştu.
    
     -Alageyiklere uydudan sıkı takip-
    
     Kutsal, projenin 2009 yılında başladığını, alageyiklerin milli parka getirilmesi öncesinde alan çalışması yapıldığını anlatarak, öncelikle alageyiklerin barınacağı alanın 1,5 sene boyunca yırtıcıların olup olmadığının tespiti amacıyla izlendiğini, çeşitli testler yapıldığını kaydetti.
     Daha sonra alageyiklerin öncelikle alana adaptasyon sağlaması için 5 hektarlık kapalı bir alan oluşturulduğunu, alanın etrafının çitlerle çevrildiğini bildiren Kutsal, şöyle devam etti:
     Ardından 2 parti halinde Düzlerçamından 20 alageyik milli parka getirildi. Ortama adaptasyonları sağlandıktan sonra alageyikler serbest alana salındı. Alageyikler bir GSM şirketi ile yapılan anlaşma çerçevesinde boyunlarına takılan GPS vericili tasmalar ile sıkı bir şekilde takip ediliyor. Ayrıca alana yerleştirilen kamera ve foto kapanlar ile görüntüler de alınıyor. Her gün nerede ne yaptıkları, nerelere gittikleri uydudan takip ediliyor. Ayrıca fotoğraf ve kamera görüntüleri ile sağlık durumları, sakatlanıp sakatlanmadıkları gözetleniyor. Şu ana kadar bu görüntülerde 4 tane yavru tespit ettik. Bu, alageyiklerin alana uyum sağladıklarının ve projenin başarıya ulaştığının kanıtıdır.
     Kutsal, bunun dışında alageyiklerin su ihtiyacının karşılanması amacıyla özel su kanalları oluşturulduğunu, dağ yamacındaki bir kaynaktan elde edilen suyun dinlendirildikten sonra alageyiklere verildiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Alageyik neslinin tükenmemesi için önemli adım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER