AKİB ihracat rekortmenleri ödül töreni

AKİB ihracat rekortmenleri ödül töreni -Ekonomi Bakanı Çağlayan: Allah sizden binlerce razı olsun. Bugün yaptığınız ihracatlarla sadece rekor kırmadınız, Türkiyeye cesaret verdiniz -Türkiye, artık işsizlik rakamında yüzde


MERSİN (A.A) - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatçı işadamlarına seslenerek, Allah sizden binlerce razı olsun. Bugün yaptığınız ihracatlarla, sadece rekor kırmadınız, Türkiyeye cesaret verdiniz dedi.
     Bakan Çağlayan, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ihracat rekortmenleri ödül töreninde yaptığı konuşmada, Avrupa ülkelerinin yoğun bir krizden geçtiği, Ortadoğuda yoğun şiddet olaylarının yaşandığı şu dönemlerde, Türkiyeye ihracat rekoru yazdıran ihracatçıların hepsine minnettar olduğunu söyledi.
     1 sent bile ihracat yapan işadamının başımızın üstünde yeri var diyen Çağlayan, şöyle konuştu:
     Bu yapılan ihracatların ne anlama geldiği artık çok daha net görülmeye başlandı. Yeni göreve geldiğimde ihracat yapmayı neredeyse suç sayacak insanlarla karşı karşıyaydım. Sırf muhalefet yapmak adına, dünyanın her yerini fellik fellik dolaşanları, Türkiyenin cari açığını artırmış gibi bir yanlış algıya kapılanların olduğu ülkemizde, baskılardan yılmadınız, ihracat yaptınız. Allah sizden binlerce razı olsun. Bugün yaptığınız ihracatlarla, sadece rekor kırmadınız, Türkiyeye cesaret verdiniz. Türk işadamının böylesine bir dünya ortamında krizi nasıl fırsata çevireceğini gösterdiniz.
     İhracat yapılan ülkelerin önemli bir bölümünde sıkıntıların olduğuna dikkati çeken Çağlayan, konuşmasını öyle sürdürdü:
     Satış yaptığınız ülkelerin yüzde 75inde sıkıntılar var. Mısırında Suriyesinde ihracatınız vardı. Buralarda yaşananlara rağmen, rekor yazarak adeta millete ders verdiniz. Biz bu süreçte greyderlik yaptık. Sadece sizin önünüzü açtık. Türkiye sizin çabanız sayesinde en hızlı büyüyen ekonomiler arasına girdi. Yurtdışından gelen herkes, Türkiye mucizesini bize, bizden daha iyi anlatmaya başladı. Türkiyeyi bir marka haline getirdiniz. Kişi başına geliri artırdınız. Bundan dolayı sonuna kadar, her nerede olursam olayım, her zaman sizin hizmetinizde olmaktan onur duyacağım. İhracat motorunu almış Türkiye, artık işsizlik rakamında yüzde 9 gibi seviyelere geldi. Avrupada bu durum çift haneli rakamlarda. Gelecek ay göreceğiz, İnşallah daha da düşecek.
     İhracatta gelinen noktayı 2002de hayal bile edemezdim diye nitelendiren Çağlayan, şunları kaydetti:
     Tren artık, bizi buraya kadar getirdi. Ama bundan böyle aynı trenle gidemeyiz. Yüksek katma değerli ürünlere yönelmeliyiz. Artık yabancı yatırımcıya Mevlana gibi Ne olursan ol yine de gel demiyoruz. Artık Yüksek katma değeri yaratacaksan gel diyoruz. Artık hamallık yapmayacağız. Biz ihracat birim fiyatımızı artırmak zorundayız. Bunu nasıl yapacağız- AR-GE, inovasyon ve yenilik sayesinde yapacağız. 500 milyar dolarları da ancak böyle yakalayabileceğiz.
     Kaybedecek zamanımız yok. Cahit Sıtkının dediği gibi ağır ağır değil, hızlı hızlı ilerleyeceğiz. Dün akşam itibariyle ihracat 1 Ocaktan bu yana 77,5 milyar dolar olmuş. Hayırlı uğurlu olsun. Ay sonu itibariyle İnşallah ihracat rakamımız, 80 milyar dolara ulaşacak. Çok şükür önceden üzerimizde bazı komplekslerimiz vardı, onları attık. Artık kendine güvenen bir özel sektörümüz var. Biz de onlara güveniyoruz. Ben inanıyorum ki 500 milyar dolar hedefini de daha önceden göreceğiz.
    
     -Mersine konteyner limanı talebi-
    
     TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise 2023 hedefleri doğrultusunda Mersini Ortadoğunun çıkış kapısı olarak gördüklerini, bu anlamda da büyük ölçekli bir konteyner limanı yapılmasını arzuladıklarını bildirdi.
     Türkiyenin öncü sektörlerinin AKİB bünyesinde bulunduğunu anlatan Büyükekşi, birliklerin kendilerine güç verdiğini, bu anlamda güçlü birliklerin ihracatçıyı alkışlamasından onur duyduklarını belirtti.
     İhracatın büyümeye her geçen gün daha fazla katkı sağladığını, bunun da işsizliğin önlenmesinde etkili olduğunu dile getiren Büyükekşi, bu yılın ilk 6 ayında alınan doğrudan yatırımların Türkiyenin her geçen gün daha fazla büyüyeceğine işaret ettiğini dile getirdi.
     Vali Hasan Basri Güzeloğlu da 2023 hedeflerinin yakalanması için en büyük işin ihracatçılara düştüğünü, kamu kurumu temsilcileri olarak kendilerinin de işadamlarının sıkıntılarını giderebilmek için çaba göstereceklerini vurguladı.
     Bakan Çağlayana meslek lisesi yapmak için söz veren AKİB yetkililerine teşekkür eden Güzeloğlu, Biliyorsunuz ki okullara isim verme yetkisi valilik yetkisi dahilinde. Bu anlamda sektörün ihtiyaç duyduğu elemanları yetiştirecek okulun adı Zafer Çağlayandan başka bir şey de olamaz diye düşünüyorum diye konuştu.
     AKİB Koordinatör Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş da ihracatçıların son yıllarda Türkiyenin göstermiş olduğu başarıların baş aktörlerinden oluştuğunu söyledi.
     BU kapsamda ihracatçıların başarılarını takdir edebilmekten dolayı mutlu olduklarını dile getiren Ulubaş, 2023 yılı hedefleri arasında yer alan 500 milyar dolarlık ihracatı en kısa sürede yakalayabilmek için çaba göstereceklerini kaydetti.
     Açılış konuşmalarının ardından, protokol üyelerinden plaketlerini alan ihracatçı işadamları, toplu olarak hatıra fotoğrafı çektirdi.
     Törende bazı gazetelerin köşe yazarlarına da katkılarından dolayı plaket verildi.
    
     Muhabir: Kerem Kocalar
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber AKİB ihracat rekortmenleri ödül töreni Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER