Akciğer bronşlarından çekirdek kabuğu çıktı

Akciğer bronşlarından çekirdek kabuğu çıktı


MANİSA (A.A) - Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Hastanesinde tedavi gören bir çocuğun akciğer bronşlarından çekirdek kabuğunun çıkarıldığı bildirildi.
     CBÜ Tıp Fakültesi Dekanı ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Yüksel, yaptığı yazılı açıklamada, CBÜ Hafsa Sultan Hastanesinde astım teşhisiyle izlenen bir çocuğun bronşundan çiğdem kabuğu çıkarıldığını belirtti.
     Yüksel, hasta çocuğa, başhekim yardımcısı ve Anestezi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. İsmet Topçu, Çocuk Allerji Bilim Dalı Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Özge Yılmaz ve Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Günşardan oluşan ekip tarafından bronkoskopi uygulaması yapıldığını kaydetti.
     Bu uygulamanın Türkiyede sadece birkaç merkezde düzenli olarak yapılan fleksibl (kıvrılabilir) bronkoskop ile gerçekleştirildiğini ifade eden Yüksel, şunları ifare etti:
     Bu tür vakalarda giderek artış olduğu saptanmaktadır. Son üç ay içinde hemen hemen her hafta tedaviye yanıt vermeyen astımlı ve hırıltılı birçok çocuğun bronşlarından bronkoskopi ile yabancı cisim çıkardık. Sadece Manisadan değil çevre iller ve eğitim hastanelerinden de merkezimize gönderilen benzeri olgularda, yabancı cisme rastlamaktayız. Akla gelmediği için ya da yeterli bronkoskopi alt yapısı olmadığı için birçok çocuk maalesef yanlışlıkla astım tanısı ile izlenmektedir. Bronşlardan yabancı cisim çıkarmak Çocuk Göğüs Hastalıkları, Anestezi ve Çocuk Cerrahisinden oluşan iyi bir ekip varsa son derece kolaydır. Bu yolla çocukların yabancı cisim bulunan akciğer bölümlerini, ileride kaybetme riskini de ortadan kaldırmaktayız. Çocuk Göğüs Hastalıkları ve Çocuk Astımı konusunda oldukça ileri ve gelişmiş imkanlara sahip olan hastanemizde bu olguların sayısı giderek artmaktadır. Bu nedenle, hem hekimlerimizin mezuniyet sonrası eğitimi, hem de anne babaların bu konudaki duyarlılıklarını artırmak amacıyla bir toplantı düzenlemeyi düşünüyoruz.
     Bronşları çiğdem kabuğundan tamamen temizlenen M.C.Y.nin tamamen sağlığına kavuştuğu belirtildi.
    
     Muhabir: Turgay Duyar
     Yayıncı: Ramazan Ercan
<< Önceki Haber Akciğer bronşlarından çekirdek kabuğu çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER