AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler

AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı 7. Bölge Toplantısı -Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı Tayyar: -"(Başkanlık sistemi) Eğer şimdiden bunun altyapısı oluşturulursa bu memleket daha kazançlı olacak" (Fotoğraflı-Gör


GAZİANTEP (A.A) - Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, başkanlık sistemine ilişkin, "Eğer şimdiden bunun altyapısı oluşturulursa bu memleket daha kazançlı olacak" dedi.
     Tayyar, bir otelde düzenlenen AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı 7. Bölge Toplantısında yaptığı "Darbeler ve Demokrasi konulu sunumda, önümüzdeki dönemlerde cumhurbaşkanının halk tarafından seçileceğini anımsatarak, çok kritik bir döneme girileceğini söyledi.
     Bu seçimin, Cumhuriyet tarihinin en kritik seçimi olduğunu ifade eden Tayyar, şöyle konuştu:
     "Çünkü ilk defa bir cumhurbaşkanını halk seçecek. Şimdiye kadar parlamentoyu etkileyerek sistemi kendilerine göre kurgulamak isteyenler, cumhurbaşkanı adaylarından Ali Fuat Başgil gibi kafasına silah dayayarak adaylıktan vazgeçirenler ya da Genelkurmay karargahında meclis borsası açıp milletvekillerini istifaya zorlayanlar, bu yeni dönemde artık bunu uygulayabilme şansları kalmayacak."
     Tayyar, bu vesayetçi anlayışın tümden tasfiye edilmesi içir bu seçimi mutlaka kazanmaları gerektiğini kaydetti.
    
     -Başkanlık sistemi-
    
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın cumhurbaşkanlığına aday olmasını istediğini belirten Tayyar, 1982 Anayasasının bir yerde "yarı başkanlık" sistemi gibi bir model öngördüğünü ifade etti.
     Türkiyenin 2014ten itibaren "başkanlık" sistemine geçeceğini savunan Tayyar, "Eğer şimdiden bunun altyapısı oluşturulursa bu memleket daha kazançlı olacak. Eğer altyapısı oluşturulmazsa önümüzdeki dönem sağdan da baksanız olacak, soldan da baksanız bu mutlaka olacak. Bu, şu açıdan önemli. Eğer bu düzenlemeler olmasaydı o 2023 vizyonu varya bunların hiçbiri olmazdı" ifadesini kullandı.
     Tayyar, "Bölgesel gücüm diyorsunuz, küresel aktörüm diyorsunuz ama kendi iç sorunlarını bile çözememiş bir Türkiye, bir büyük devlet olabilir mi-" diyerek, Kürt meselesini çözemeyen, bu başörtüsü meselesini çözemeyen bir devletin asla büyük bir devlet olamayacağını söyledi.
    
     -"Türkiyeyi hor ve hakir gören anlayış bizim içimizde"-
    
     Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı ve AK Parti MKYK Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay da "Türk Dış Politikasında Yeni Dinamikler" konulu sunum yaptı.
     Türkiyenin şu anda çok şeyi yapabilen bir ülke haline geldiğini belirten Aktay, Türkiyenin İsraile ihtiyacı olmadığını ifade etti.
     İsrailin, "Mavi Marmara" olayından dolayı Türkiyeden özür dilemek ve tazminat ödemek zorunda kaldığına dikkati çeken Aktay, "Türkiyeyi hor ve hakir gören anlayış, bizim içimizde" diye konuştu.
     Aktay, Türkiyenin Avrupa Birliği sürecinin de devam ettiğini anlatarak, "Türkiyenin ABye üyeliği konusunda Avrupanın kafası karışık. Avrupa, güç dengelerinin bozulacağı endişesini yaşıyor" şeklinde konuştu.
     Eski Milli Savunma Bakanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Vecdi Gönül ise "Dışa bağımlılıktan kurtuluş yolunda savunma sanayi" konulu sunum yaparak, kara, deniz ve hava araçlarını anlattı.
     Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı ve AK Parti Amasya Milletvekili Prof. Dr. Naci Bostancı da "Demokratikleşme ve Çözüm Süreci" başlıklı sunum gerçekleştirdi.
    
     Muhabir: Zerin Özdilek - Orhan Çiçek / Veli Gürgah
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER