AK Parti Samsun Milletvekili Demir:

AK Parti Samsun Milletvekili Demir: -IMF Türkiyeden 5 milyar dolar borç istedi. Bundan 10 yıl önce böyle bir şeyi düşünmek, hayal etmek bile mümkün değildi


SAMSUN (A.A) - AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, IMFnin Türkiyeden 5 milyar dolar borç istediğini belirterek, Bundan 10 yıl önce böyle bir şeyi düşünmek, hayal etmek bile mümkün değildi dedi.
     Demir, yaptığı açıklamada, IMFnin Türkiyeden borç istediğine dikkati çekti.
     Bununla ilgili görüşmelerin sürdüğünü ifade eden Demir, AK Parti iktidara geldiğinde IMFye 23,5 milyar dolar borcumuz vardı. Şimdi 400 milyon dolara kadar düşürdük. Bu yılın ortasında bu borcu ödeyerek borcumuzu sıfırlayacağız. Bunun yanı sıra IMF Türkiyeden 5 milyar dolar borç istedi. Bununla ilgili görüşmeler devam ediyor. Olumlu sonuçlanırsa IMFye borçlu olan Türkiye, artık IMFden alacaklı ülke konumuna yükselecek. Bundan 10 yıl önce böyle bir şeyi düşünmek hayal etmek bile mümkün değildi ifadelerini kullandı.
     Peş peşe kurulan koalisyon hükümetleri yüzünden siyasi istikrarsızlık ve gerilimler yaşandığını belirten Demir, şöyle devam etti:
     Bütçe açıkları ve artan borçlardan dolayı Türkiyeyi derinden sarsan 19 Şubat krizinin üzerinden 12 yıl geçti. Şubat 2001de vuku bulan mali bunalımla ekonomi derinden sarsılırken, çok az bir kesim hariç halk büyük gelir kaybına uğradı. Türkiye 2002de içeride sadece 9 ay vadeyle borç bulabiliyordu, 2012de ortalama 61 ay vadeyle borçlanabilen bir ülke oldu. Şu anda da ortalama vade süresi 69 aya kadar ulaşmış durumda. Borçlanma faizlerine baktığımızda, 2002de devlet olarak borçlanma faizi yüzde 63ken, bunu yüzde 6,5 gibi tarihin en düşük seviyelerine çekildi.
     Kontrollü ve dengeli iktisadi politikaların uygulanmasıyla bu sonuca varıldığını ifade eden Demir, şunları kaydetti:
     Siyasal ve ekonomik alanda yaptığımız icraatlar popülist değil tamamıyla Türkiyenin gerçeklerine yöneliktir. İstikrarlı ve sağlam bir altyapıyla bir yandan borcumuzu eritirken diğer yandan Merkez Bankası rezervlerini artırdık. 2002 yılında 27,5 milyar dolar döviz rezerviyle teslim aldığımız kasa şu anda 125 milyar doları aştı. Ülkeyi sevmek vatanı sevmek çalışmakla olur, icraatla olur lafla değil.
    
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber AK Parti Samsun Milletvekili Demir: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER