AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Soylu,

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Soylu, Diyarbakırda: -"Türkiyedeki parlamenter sistemi rehabilite etmek mümkün değil" -"Halkın başkanı seçtikten sonra denetleyebildiği bir sistemi öneriyoruz"


DİYARBAKIR (A.A) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, "Türkiyedeki parlamenter sistemi rehabilite etmek mümkün değil" dedi.
     Soylu, AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığının 9. Siyaset Akademisinde yaptığı konuşmada, güçlü bir Türkiye için başkanlık sisteminin en uygun yönetim olduğunu savundu.
     Türkiyenin 21. yüzyılı iyi yönetmek ve ona adapte olmak zorunda olduğunu kaydeden Soylu, "Başkanlık sistemi bölünme getirir, eyalet sistemi getirir diyerek, neredeyse bir ahtapot gibi oligarşik bürokrasinin sardığı parlamenter sistemden, anlayıştan çıkartmak istemiyorlar" diye konuştu.
     Türkiyenin temel problemlerinin hep halının altına süpürüldüğünü ifade eden Soylu, şöyle dedi:
     "Kim istiyorsa parlamenter sistemi ona mübarek olsun. Madem çok iyiydi 1961de Türkiyede klasik parlamenter sistem ortaya konuldu. 1970 muhtırası niye oldu. Niye çözemediniz sorunları. 1970-1980 arası niçin Türkiyede sağ ve solda gençlerimiz birbirini katledecek bir noktaya geldi. Madem parlamenter sistem bu kadar iyiydi 1970-1980 arası siyasal iktidar niye zayıfladı. Niye 13 koalisyon ortaya çıktı. Niye çocukların yaşlarını büyütüp, bir senden, bir benden diye asıp yaşları 16-17 olan çocukların yaşlarını büyütüp idam ettiler. Niye insanlar sağcı, solcu, Kürt, Türk, Alevi, Sünni, başı açık, başı örtülü diye ayrıldı."
    
     -"Ben başka bir ülkeden değil, Türkiyeden bahsediyorum"-
    
     "Türkiyedeki parlamenter sistemi rehabilite etmek mümkün değil" diyen Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     "Bunlar Tayyip Erdoğana gelecek hazırlıyorlar, Eyalet sistemine geçmek isteniyor, Türkiye bölülenecek diyorlar. Parlamenter sistemde 1990 ile 2000 arasında Türkiye ne noktaya gelmişti. Faili meçhul cinayetler başka bir sistemde mi oldu- İllere giremeyen gazeteler vardı. Başka yerde mi oldu- Bunlar parlamenter sistemde olmadı mı- Eğer bölünmeyle ilgili gerçek bir korku varsa, bölünmesine ramak kalan günler yaşadık hep birlikte. Ben başka bir ülkeden değil, Türkiyeden bahsediyorum."
    
     -"Sistemler uzun vadeli kurulur"-
    
     Yaşananları sürüş kurslarına benzeten Soylu, şöyle dedi:
     "Sürücü kurslarında ehliyet alırken yanınızda bir öğretmen oturur. Onun bir gazı ve freni var. Birde sizin var. Yola çıkıyorsunuz. Necdet Sezer ile Tayyip Erdoğan olarak görüyorum burayı. Tayyip Erdoğan gaza basıyor, yanındaki hoca çok biliyor ya o frene basıyor. Tayyip Erdoğan diyor ki; Bu virajı biraz yumuşak alalım o gaza basıyor, uçurumdan aşağı yuvarlamak istiyor. Çift başlı yönetim. Sistem bir ülkeye 10 yıllık için mi kurulur. Sistemler bir ülkeye 200,300,400 yıllık için kurulur. Uzun vadeli kurulurlar. Her zaman Tayyip Erdoğan ile Abdullah Gül mü başbakan ve cumhurbaşkanı olacak. Ahmet Necdet Sezer, Ecevitin başına anayasa atmadı mı. Ecevit 22den 2ye düştü. Ahmet Necdet Sezere bir şey oldu mu- Gecelik yüzde 6 bin, 7 binlik faizlerin ceremesini de millet ödedi. Ecevite de fatura ettiler. Yüzde 22den 2ye düşürdüler."
    
     -"Başkanlık sistemini öneriyoruz"-
    
     Başkanlık sisteminin Türkiye için önemine değinen Soylu, "Başkanlık sistemini, Türkiyenin geleceğinin en önemli, rekabet alanı oluşturabilecek ve elini kuvvetlendirebilecek, daha özgürleştirebilecek, Türkiyeyi daha fazla demokratikleştirebilecek, karar alma mekanizmalarını daha fazla hızlandırabilecek ve ülkeyi istikrara götürebilecek bir süreç olduğu için öneriyoruz. Milletin, hükümet sistemi dediğimiz sistemin merkezinde olduğu bir anlayışı öneriyoruz. Halkın başkanı seçtikten sonra denetleyebildiği bir sistemi öneriyoruz. CHP ve MHP ise Bu halkın, Cumhurbaşkanı seçme yeterliliği ve yeteneği yoktur. Halk, Cumhurbaşkanını seçemez. Biz onu temsilciler aracılığıyla seçeriz diyor" dedi.
     "Mesele sayın Başbakanın meselesi değildir" diyen Soylu, "Şimdi halk, demokrasi ve özgürlüğüyle beraber yeni bir sistem, dünyada rekabet edebileceğimiz, demokrat ve özgürlükçü bir sistem kurmak için çaba sarf etmektedir. Mesele Türkiyenin geleceğine ait yeni bir sistem kurma meselesidir" diye konuştu.
    
     Muhabir: İbrahim Yakut
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Soylu, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER