AK Partinin Başkanlık Sistemi toplantıları

AK Partinin Başkanlık Sistemi toplantıları -AK Parti MKYK Üyesi Prof. Dr. Aktay: -Başkanlık sistemi konusunda bir ihtiyaç var. Bu sadece partimizin değil, tüm Türkiyenin bir ihtiyacı


BURSA (A.A) - AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay, Başkanlık sistemi konusunda bir ihtiyaç var. Bu sadece partimizin değil, tüm Türkiyenin bir ihtiyacı dedi.
     Aktay, AK Parti Ar-Ge Başkanlığınca 17 ilde eş zamanlı düzenlenen Başkanlık Sistemi Toplantıları kapsamında Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen program öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni bir anayasanın Türkiyenin gündeminde olduğunu ve 12 Eylül kalıntısı bu anayasa ile daha fazla gidilmemesi gerektiğini düşündüklerini söyledi.
     Bu nedenle diyalog kapılarını açık tutarak, diğer partileri, toplumun tüm kesimlerini bu sürecin içinde tutmaya gayret ettiklerini belirten Aktay, Toplumun yeni bir anayasa konusunda önemli bir talebi var. Diğer partilerin bu sürece uzak kalmaları aslında onların hayrına olan bir konu değildir çünkü, eninde sonunda tekrar halka gideceğiz. Son seçimlerin gündemi yeni anayasaydı ve tüm partiler bu konuda söz vererek oy topladılar. Yapılmaması durumunda tekrar hangi yüzle halka gideceklerinin hesabını yapmaları gerekiyor. CHP ve MHPnin bu konuda büyük bir inat içerisinde olmaya devam edeceklerini sanmıyorum diye konuştu.
     Bu konuda ümitsiz olmadığını dile getiren Aktay, şöyle devam etti:
     Ümitsiz olamayız zaten. Mevcut aktörlerle ümitvar olamıyorsanız, başka aktörlerle denersiniz. O aktörleri de önümüzdeki seçimler halkın vereceği karar belirleyecektir. Başkanlık sistemi konusunda bir ihtiyaç var. Bu sadece partimizin değil, tüm Türkiyenin bir ihtiyacı. Diğer partilerin de görmeleri gereken bir sorundur. Halk tarafından seçilmiş bir Cumhurbaşkanının mevcut yetkileriyle, yine halk tarafından seçilecek bir Başbakanla aynı anda olacak olması bir ilk olacaktır. Böyle bir sistem ilk defa denenecektir. Mevcut sistem Türkiyeyi yıllarca istikrarsızlığa sürüklemiş, yıllarca Türkiyeye bedelini ağır ödediği koalisyonları armağan etmiştir.
     Aktay, mevcut sistemin, siyaseti her zaman vesayet etmek isteyen kurumların istediği bir sistem olduğunu kaydederek, Başkanlık sistemi yalnız birinin, Sayın Başbakanın başkan olması gibi bir amaç taşımıyor. Olayı bundan ibaret görmek, mevcut sistemin önümüzdeki dönemde kesin olacak krizlerini görmezden gelmek anlamına geliyor. Bizim amacımız, bu sistemin yararlarını halka anlatmak ve bir uzlaşma zeminine ulaşmaktır ifadelerini kullandı.
     Aktay daha sonra programda, Başkanlık Sistemini anlatan bir sunum yaptı.
    
     Muhabir: Halil İbrahim Başer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber AK Partinin Başkanlık Sistemi toplantıları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER