Aizanoiye 9 ayda 15 bin ziyaretçi

Aizanoiye 9 ayda 15 bin ziyaretçi -Çavdarhisar ilçesinde, Roma döneminden kalma çeşitli yapıların yer aldığı Aizanoi Antik Kentini, 1 Ocak-30 Eylül tarihlerinde 15 bin 117 kişi gezdi -Aizanoiyi geçen yıl 18 bin 488 kişi ziyaret etmi


KÜTAHYA (A.A) - Kütahyanın Çavdarhisar ilçesinde bulunan ve dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınağının bulunduğu Aizanoi Antik Kentini, yılın 9 ayında 15 bin 117 kişi ziyaret etti.
     Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Aizanoiyi, çoğunluğu yaz aylarında olmak üzere 1 Ocak-30 Eylül tarihlerinde 15 bin 117 kişi gezdi.
     Geçen yıl Aizanoiyi ziyaret eden kişi sayısı, 18 bin 488 olarak gerçekleşmişti.
     Tarihi kaynaklardaki bilgilere göre, Frigyaya bağlı Aizanitislerin ana yerleşim merkezlerinden biri olarak gösterilen Aizanoi kent alanının, MÖ 3000li yıllardan itibaren kullanıldığı tahmin ediliyor.
     Helenistik dönemde Bergama Krallığı ile Bithinya arasında el değiştirdiği bilinen Aizanoinin, MÖ 133 yılında Roma egemenliğine girdiği, bir piskoposluk merkezi olan kentin, Erken Bizans döneminde önemini yitirdiği belirtiliyor.
     13üncü yüzyılda Çavdar Tatarlarının üssü olduğu, sonraları Çavdarhisar adını kaydedilen kentte, çok sayıda tarihi yapı bulunuyor.
     Yapımına 1inci yüzyılın ikinci çeyreğinde başlanan Zeus Tapınağının ön galerisinin kuzeyindeki yazıtta, Roma İmparatoru Hadrian ile kentliler arasındaki yazışmalar yer alıyor. Burasının, dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınağı olduğu biliniyor.
     Benzeri bulunmadığı belirtilen stadyum ve tiyatro kombinasyonunun stadyum bölümünde yapılan araştırmalar, bu yerin 160 yılından sonra başlanıp aralıklarla 3üncü yüzyıl ortalarına kadar yapım süreci geçirdiğini ortaya koyuyor.
     Dünyanın ilk borsası olduğu bildirilen, 2nci yüzyılın 2nci yarısından kalma ve gıda pazarı olarak kullanıldığı sanılan yuvarlak yapıya, Roma İmparatoru Diocletianusun 301 yılında enflasyonla mücadele için yaptığı ücret tespitlerinin kopyası konuldu. Bu yazıtta, imparatorluk pazarlarında satılan tüm malların satış ücretlerine yer verildi.
    
     -Kütahyadaki ören yeri ve müzelerin ziyaretçi sayıları-
    
     Kütahyada, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı bir ören yeri (Aizanoi Antik Kenti) ve 3 müze (Arkeoloji, Çini, Kossuth müzeleri) bulunuyor. Çini ve Kossuth müzelerine girişlerde ücret talep edilmiyor.
     Arkeoloji Müzesinde, ilde yapılan kazılarda ele geçirilen lahit, kap, para gibi eserler, Çini Müzesinde eski çini ve seramik eserler, Kossuth Müzesinde ise 1800lü yıllarda Kütahyada barınan Macar Bağımsızlık Savaşının önderi Lajos Kossuth ile ailesi ve arkadaşlarının eşyaları sergileniyor.
     Bu yıl 1 Ocak-30 Eylül tarihlerinde Aizanoiyi 15 bin 117, Arkeoloji Müzesini 15 bin 772, Çini Müzesini 20 bin 740, Kossuth Müzesini 15 bin 396 olmak üzere toplam 67 bin 25 kişi ziyaret etti.
     Geçen yılın ziyaretçi sayıları, Aizanoide 21 bin 792, Arkeoloji Müzesinde 18 bin 488, Çini Müzesinde 36 bin 19, Kossuth Müzesinde 22 bin 440 olmak üzere toplam 98 bin 739 kişi olarak gerçekleşmişti.
    
     Muhabir: Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Aizanoiye 9 ayda 15 bin ziyaretçi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER