AİBÜ Mudurnu Süreyya Astarcı Meslek Yüksek

AİBÜ Mudurnu Süreyya Astarcı Meslek Yüksek Okul Müdürü Midilli: İpek Yolu üzerinde bulunan Nallıhan, Mudurnu, Göynük, Taraklı ve Geyve gibi ilçelerde bulunan tarihi konakları aslına uygun olarak restore edilecek


BOLU (A.A) - Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Mudurnu Süreyya Astarcı Meslek Yüksek Okul Müdürü Doç. Dr. Mustafa Midilli, İpek Yolu üzerinde bulunan Nallıhan, Mudurnu, Göynük, Taraklı ve Geyve gibi ilçelerde bulunan tarihi konaklar, aslına uygun olarak restore edilecek dedi.
     Midilli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meslek Yüksek Okulunda yeni açılan Mimari Restorasyon bölümü ile tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Nallıhan, Mudurnu, Göynük, Taraklı ve Geyve gibi ilçelerde bulunan tarihi konakların aslına uygun olarak restore edileceğini ifade etti.
     Midilli, Meslek Yüksek Okulumuzda 7 programımızda 383 öğrencimiz eğitim görmekte. Önümüzdeki yıl öğrenci sayımızın 450 olacağını tahmin ediyoruz. Okulumuzda son olarak Mimari Restorasyon bölümünü faaliyete geçirdik diye konuştu.
     Mimari Restorasyon Bölümünü açma nedeni olarak ilçede bulunan restorasyona ihtiyacı olan 400 adet konak olduğunu kaydeden Midilli, Mudurnuya destek olacak ve ihtiyacının da olduğunu düşündüğümüz bir program açılsın ve uygulama alanı da bulunsun diyerek bu programı düşündük. Mudurnuda 400 adet tescilli restorasyon olacak evin olduğunu söylediler. Biz sadece bu bölgeyi düşünmedik yakın komşu kasabalardan Nallıhan, Göynük ve İpek Yolu üzerindeki Taraklı ve Geyve kadar olan bölgede bin 500 - 2 bin kadar restore edilmeyi bekleyen tarihi yapı olduğunu tespit ettik. Neden Mimari Restorasyon bölümünden mezun olacak gençler buradaki yapıların restorasyonunda çalışmasın diye düşündük ifadesini kullandı.
     Midilli, bölgede bulunan tarihi yapıların öğrencilerin uygulama sahası olarak kullanacağını dile getirerek, Bu tarihi bölge bizim uygulama sahamız. Bizim atölyelerimiz bu yapıların bizzat kendisi. Bu yapılara destek olalım. 2 yılda bir yapının restore edilmesine katkıda bulunsak çok büyük bir katkı olacaktır. Bu okuldan mezun olan öğrencimiz burada kendi atölyesini kurabilir. Restorasyona bu şekilde bir başlangıç yapılabilir şeklinde konuştu.
     Mimari Restorasyon bölümüne bu sene 30 öğrenci kabul edildiğini ifade eden Midilli, Mimari restorasyon bölümünde 30 öğrenci var. Gelecek yıl 30 öğrenci daha gelecek okulumuza. Bu öğrenciler yapıların geleceği açısından büyük bir katkıda bulunacaktır. Üç öğretim görevlisi ile çalışmalarımız devam ediyor dedi.
     Diğer taraftan restorasyon denilince insanların aklına süslü binaların geldiğini de sözlerine ekleyen Midilli, restorasyonda önemli olan konunun gösterişten ziyade binayı en az yabancı madde ile ayakta tutmak olduğunu belirtti.
     Bölümde ahşap koruma dersi uygulamalı yapılabilir diyen Midilli, şunları kaydetti:
     Ancak burada en önemli konu vatandaşların bilgilendirilmesi. Doğru restorasyonu göstermek onları daha mutlu edecektir. Restorasyonun amacı binayı olabildiğince en az yabancı katkılarla ayakta tutmaktır. Bizim halkımızın düşüncesi süslenmiş binalardır. Şu an yapılan restorasyon çalışmaları da bu yöndeki çalışmalardır. İçi beton dış kısmı kaplama yapılan çalışmalardır. Bu işlem yanlıştır. Her binanın bir dönemi var.
    
     Muhabir: İlhami Çetin / Emin Gürbüz
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber AİBÜ Mudurnu Süreyya Astarcı Meslek Yüksek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER