AİBÜ akademik yıl açılışı

AİBÜ akademik yıl açılışı -Orman ve Su işleri Bakanı Eroğlu: -2002 yılında eğitime 7,5 milyar lira ayrılırken, 2012 yılında ayrılan bütçe 39 milyar liradır (Fotoğraflı - Görüntülü)


BOLU (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2002 yılında eğitime 7,5 milyar lira bütçe ayrıldığını, 2012 yılında ise eğitime ayrılan bütçenin 39 milyar lira olduğunu söyledi.
     Abant İzzet Baysal Üniversitesinin (AİBÜ) akademik yıl açılış törenine katılan Eroğlu, kampüste öğrencilerle köknar fidanı dikti.
     Kongre merkezinde düzenlenen törende konuşan Eroğlu, üniversitelerin ülkelerin lokomotifi, ilim ve irfan yuvaları olduğunu belirterek, geleceğe emin adımlarla ilerlemek için üniversitelere her türlü desteğin verilmesi gerektiğini anlattı.
     Eğitimin hükümetin programında birinci sırada yer aldığına dikkati çeken Eroğlu, Eğitime ayrılan bütçe, en yüksek bütçedir. 2002 yılında eğitime 7,5 milyar lira ayrılırken, 2012 yılında ayrılan bütçe 39 milyar liradır ifadelerini kullandı.
    
     -Geçmişte üniversitelere ödenek ayrılmazdı-
    
     Eroğlu, geçmişte üniversitelere yeterli ödeneğin ayrılmadığını belirterek, inşaatların 12-15 yılda tamamlanamadığını, AK Parti Hükümeti döneminde ise ayrılan ödeneklerle inşaatların 1-1,5 yıl içinde tamamlandığını vurguladı.
     Üniversitede anabilim dalı başkanlığı yaptığı dönemde kendisinin de ödenek alabilmek için büyük gayret sarf ettiğini anlatan Eroğlu, İstediğimiz ödeneğin ancak onda birini alabilirdik. AİBÜ Rektörü, 121 milyon liralık ödenek talep etmiş, hükümetin büyük gayretiyle 131 milyon lira bütçe ayırdık şeklinde konuştu.
     Üniversite harçlarının kaldırıldığını hatırlatan Eroğlu, Bütün bakanlar öğrencilere destek olmak, fakir fukaranın rahatça okumasını temin etmek için harçların kalkmasını oy birliği ile kabul etti. Biz de bundan memnuniyet duyduk. Krediler eskiden 45 liraydı, şu anda 260 liraya çıktı. Lisans ve doktora bursları fevkalade arttı dedi.
    
     -Üniversitesi olmayan şehir kalmadı-
    
     Bakan Eroğlu, üniversitesi bulunmayan şehir kalmadığını belirterek, sayının 186ya çıktığını ifade ederek, Ardahanda da, Tunceli, Kiliste de üniversite var. Bu üniversitelerle Türkiye hedeflerini yakalayacaktır, buna inanıyorum diye konuştu.
     Hükümetin 180 bin yeni derslik açtığını anımsatan Eroğlu, Fatih Projesi kapsamında dağıtılan tablet bilgisayarlarla çağı yakalayan, bütün dünya ile yarışan gençleri üniversitelere hazırlamak için gayret ettiklerini bildirdi.
     Türkiyede iki çeşit üniversite bulunduğuna dikkati çeken Eroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
     Birincisi, devlet üniversitesi, yattırımları ve cari giderleri merkezi yönetim bütçesi tarafından karşılanan üniversiteler. Bir diğeri ise vakıf üniversiteleri. Onların da giderleri kurulan vakıflar tarafından karşılanıyor. Bunların içinde tek bir örnek var, bu da Abant İzzet Baysal Üniversitesi. Ne vakıf üniversitesi ne de devlet üniversitesi. AİBÜ, vakıf destekli devlet üniversitesi.
     Çok güzel bir model olmuştur. Özellikle devlet üniversitesi ve vakıf tarafından destekleniyor. Ülkemizde 186 üniversite arasında tek örnektir.
    
     -AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Coşkun-
    
     AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun ise üniversitenin 20. kuruluş yıl dönümünü kutladığını ifade ederek, AİBÜnün son yıllarda hızlı şekilde büyüdüğünü, yüksekokul sayısının 6ya, meslek yüksekokulu ve enstitü sayısının 5e yükseldiğini vurguladı.
     Akademik personel mevcudunun bine ulaştığına işaret eden Coşkun, İdari personel sayımız 755dir. Üniversitemizde ön lisans ve lisans düzeyinde 21 bin 180, lisanüstü düzeyinde bin 462 olmak üzere 22 bin 642 öğrenci öğrenim görüyor şeklinde konuştu.
     Törenin sonunda Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, öğrencilere Yükseköğretim, Durum, Sorunlar, Yorum ve Yönelişler konulu ilk dersi verdi.
     Törenin ardından Bakan Eroğlu, Ankaraya hareket etti.
    
     Muhabir: Zafer Göder - Abdülhamid Hoşbaş / Emin Gürbüz
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber AİBÜ akademik yıl açılışı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER