Ahlat Müftüsü Demirelden kurban uyarısı

Ahlat Müftüsü Demirelden kurban uyarısı


BİTLİS (A.A) - Ahlat Müftüsü Zahit Demirel, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle bazı uyarılarda bulundu.
     Demirel, gazetecilere yaptığı açıklamada, her şeyden önce kurbanın dini bir ibadet olduğunu söyledi.
     Bütün ibadetlerde olduğu gibi kurbanda da belirli şartlar olduğunu belirten Demirel, şöyle konuştu:
     Bunun için, kurban kesme ibadeti yerine getiren kişilerin, bu şartlara uyması gerekir. Kurbanı maddi durumu iyi olan her vatandaşın kesmesi gerekir. Kurbanlık hayvanın dişi ve erkek olarak kesiminde sevap bakımından herhangi bir fark yoktur. Ancak hamile, yavrulu hayvanın kesilmemesi gerekir. Hayvan kesilmeden bedelini kurban niyetine hayır kurumuna vermek kurban sayılmaz. Ancak vekalet yoluyla kurban kestirilebilir. Sözlü olarak, telefonla, maille vekalet verilebilir. Kurban taksitle alınabilindiği gibi, kredi kartına da alınabilinir. Kurban alırken hayvanın hastalıklı olmamasına dikkat etmeliyiz. Kurban pazarlık usulu alınabilindiği gibi kilo birim fiyatı belirlemek şartıyla alınabilinir. Ancak kesildikten sonra sadece deri ve sakatatını devre dışı bırakarak, hayvanın etini tartıp birim fiyatı konuşulur pazarlık edilirse, o da kurban sayılmaz. Bunun kasaptan et almaktan farkı yoktur.
     Kurbanda esas olan bir diğer faktörünse hayvana acı çektirmemek olduğunu kaydeden Demirel, kurbanlık hayvanın acı çekmemesi için uyuşturulmasının kurbana engel olmadığını ifade etti.
     Kurbanın eti, derisi, sakatatı ve kanının muhterem olduğunu söyleyen Demirel, şunları ifade etti:
     Bunların ortalığa atılmaması gerekir. İstifade edilenden istifade etmek gerekir. İstifade edilmeyeni de ortalığı kirletmeden uygun bir yer kazılarak toprağa gömmek uygundur. Kurban kesildikten sonra Hz. Peygamberin tavsiyesi kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünü akraba ve komşusuyla paylaşması, bir bölümünü eve bırakması diğer bölümünün de ihtiyaç sahipleri ve fakirlere verilmesini tavsiye etmiştir. Kurbanın derisi kurban sahibi tarafından satılmaz. Deri ihtiyaç sahiplerine veya hayır kurumlarına verilir. Kurbanın uzman kişi tarafından, hayvan acı çekmeden, hırpalanmadan kesilmesi gerekir. Bir hayvan kesilirken diğer hayvanın onu görmemesi gereklidir. Hayvana kesim aletinin gösterilmesi de uygun değildir. Hayvan kesilirken en kısa sürede yapılıp hayvan son nefesini vermeden hayvanın derisi yüzülmemesi, boynunun kırılmaması İslami şarttır.
    
     Muhabir: Oktay Bayar
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber Ahlat Müftüsü Demirelden kurban uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER