Ahlata yeni müze ve karşılama merkezi

Ahlata yeni müze ve karşılama merkezi yapılıyor


BİTLİS (A.A) - Ahlatta Selçuklu Meydan Mezarlığının güney kısmına, yeni bir müze ve karşılama merkezi yapılıyor.
     Müze ve karşılama merkezini inceleyen Belediye Başkanı Mümtaz Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müze ve karşılama merkezinin, mezarlıktaki her biri abide niteliğindeki mezar taşlarının ve ilçenin tarihi zenginliğin ortaya çıkarılması açısından önem taşıdığını söyledi.
     Çoban, şunları kaydetti:
     Yapımı devam eden müze ve karşılama merkezi, devletin bölgede uygulayacağı önemli destinasyon projelerinden biri. İlçemizin kültürel varlıklarını iç turizme ve uluslararası turizme kazandırmak için gerekli altyapı çalışmaları başladı. Müze ve karşılama merkezi bizim için önemli. Özellikle Selçuklu Kültür Temalı Eylem Planının bir parçasını oluşturan müze ve karşılama merkezi, kültürel varlıkları konuklara sağlıklı şekilde teşhir edeceğimiz alan olacak. Müzede, mezarlıktaki kültürel varlıklar, abideler ve kazılar sonucu ortaya çıkan kültürel varlıklar teşhir edilecek.
     Müze ve karşılama merkezinin bu yıl tamamlanacağını belirten Çoban, her iki yerin Uluslararası Avrasya Kültür Buluşmasına yetiştirilmesinin planlandığını kaydetti.
     Çoban, Tabi bu inşaat süreci. Kültür ve Turizm Bakanlığından ve ilgilerden aldığımız bilgi bu yönde. Ancak kurul kararıyla birçok şey yapıldığı için, zamana ihtiyaç olacak. Ancak müze ve karşılama merkezinin ağustos sonu itibariyle biteceğini tahmin ediyorum diye konuştu.
     İnşaat hakkında teknik bilgi veren Mimar Hakan İdiz ise, karşılama merkezi ve müzenin çatısının bakır kaplama olarak yapıldığını ifade etti.
     İdiz, Bakırın doğal dokuya uygun olduğuna karar verildiği için, çatıya bakır uygulandı. Ayrıca karşılama merkezinde doğal aydınlatmaya sahip 100 metrelik bir alan mevcut. Bölgede bir ilk olarak kümbetlerden esinlenerek, kümbet biçiminde kubbe yapısı yapıldı. İç mekanlardaysa teşhir salonlarında elektronik bilgilendirme panoları, lcd ekranlar, kiokslar, özel teşhir vitrinleri olacak dedi.
     İnşaat mühendisi Fatih İdiz de, müze ve karşılama merkezi binasında iki ayrı teşhir salonunun bulunduğunu kaydetti.
     İdiz, 2 bin metre kare kapalı alan üzerine inşa edilen karşılama merkezi ve müzede, 6 ayrı ofis var. Müdür ve müdür yardımcıları için odalar var. Bir adet çok amaçlı salon ve kafeterya bulunuyor diye konuştu.
    
     Muhabir: Oktay Bayar
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber Ahlata yeni müze ve karşılama merkezi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER