Ağrının motifleri yeniden hayat bulacak

Ağrının motifleri yeniden hayat bulacak -Kentin geleneksel el dokuması halı, kilim ve çoraplardaki motifleri, hazırlanan projeyle yeniden çizilip, dokunarak gelecek nesillere aktarılacak -Doç. Dr. Çetin: -Ağrıdaki geleneksel


AĞRI (A.A) - Fethullah Yaman - Emrah Kocabey - Ağrıda geleneksel el dokuması halı, kilim ve çoraplardaki motifler, hazırlanan projeyle yeniden çizilip, dokunarak gelecek nesillere aktarılacak.
     Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tarihi Eserleri ve Kültür Doğa Değerlerini Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yusuf Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle Ağrı İlinin Geleneksel El Dokumalarının Orijinal Desenlerini Tespit ve Yeniden Dokutulması Katalog Çalışması adlı proje hazırladıklarını belirtti.
     Projenin kabul edildiğini, kısa sürede hayata geçirileceğini anlatan Çetin, hazırladıkları projeyle geçmişte çok önemli bir dokuma merkezi olan Ağrıdaki geleneksel dokumalara ait orijinal desenlerin tespit edilerek, yeniden dokunmasının sağlanacağını ve katalog haline getirileceğini söyledi.
     Son yıllarda makine halılarının ve endüstriyel ürünlerin yaygınlaşmasıyla geleneksel dokumalarda ciddi anlamda bir azalma olduğunu belirten Çetin, Bu eserler yok olma sürecine girdi. Yılların birikimi olan bu geleneksel motiflerin, gelecek nesillere mutlak surette ulaştırılması gerektiğini düşünüyoruz. Yoksa bunlar yok olup gidecekler. Proje kapsamında yapacağımız desen tespitleriyle bu desenler yeniden çizilecek. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü aracılığıyla orijinal motif, kompozisyon ve desen özelliklerine göre küçük ebatlarda dokutulacak ve gelecek nesillere aktarılması sağlanacak dedi.
    
     -Katalog, bilimsel çalışmalara altyapı oluşturacak-
    
     Çetin, projenin istihdam boyutunun da bulunduğunu belirterek, özellikle Ağrı sınırları içerisindeki ev kadınlarının bütçesine katkı sağlamaya yönelik bir proje hazırladıklarını söyledi. Ağrının el sanatlarını içeren bir kataloğu bulunmadığını ifade eden Çetin, şunları kaydetti:
     El sanatlarımız yok oluyor. Özellikle endüstriyel ürünler karşısında fazla direnemiyor, yok olma süreci içerisinde. Proje kapsamında katalog çalışması yaparak bilim dünyasına sunacağız. Var olan el sanatlarını bir şekilde belgeleyip, bir kataloğa dönüştürerek hem bilimsel çalışmalar için bir altyapı oluşturmaya hem de bu orijinal desenlerin gelecek nesillere ulaşması için olanak sağlamaya çalışacağız.
     Çetin, Ağrının turizme yönelik hediyelik eşyada ciddi anlamda bir eksikliğinin bulunduğunu belirterek, dışarıdan Ağrıya gelen misafirlerin ili tanıtan, ilin değerleriyle ilgili bir hediyelik eşya bulma konusunda sıkıntı çektiğini söyledi.
     Proje sayesinde bu eksikliği de gidereceklerini ifade eden Çetin, Dokutulacak küçük ölçekli el sanatları birer hediyelik eşya olarak gelen turistlere sunulacak. Bu alanda çalışan müteşebbislerimize de ön ayak olacağız. Bu ürünleri dokuma atölyelerinde orijinal desenlere bağlı kalmak şartıyla verebiliriz diye konuştu.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Ağrının motifleri yeniden hayat bulacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER