Ağrıda hava kirliliği önlemleri

Ağrıda hava kirliliği önlemleri -Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ufuk Nurullah Bilgin: Günümüzde atmosferde artan sera gazlarının yoğunlaşması ile ortaya çıkan küresel ısınma insanlığı ortak bir sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır


AĞRI (A.A) - Ağrı Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ufuk Nurullah Bilgin, günümüzde atmosferde artan sera gazlarının yoğunlaşması ile ortaya çıkan küresel ısınmanın insanlığın ortak bir sorunu haline geldiğini belirtti.
     Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karbondioksidin insanlar tarafından fosil yakıtların yakılması ile yoğun olarak atmosfere salındığını belirtti.
     Bilgin, gezegenin ortam ısısının bağımsız olarak ortaya çıkabilen ve ortalama ısının artması sonucunu doğuran etkenlerden biri olduğunu, küresel ısınmanın önüne geçebilmek için gerek sanayiden kaynaklanan ve gerekse ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin minimum seviyelere indirmek üzere gerekli tedbirleri ve yasal düzenlemeleri yapmak zorunluluğun bulunduğunu ifade etti.
     Bilgin, hava kirliliğinin oluşumunda başlıca etkenler arasında, şehrin yerleşim alanı kuruluş yeri, uzun kış sezonundaki meteorolojik olumsuzluklar, çarpık kentleşme, kalitesiz yakıt kullanımı, uygun yakma tekniklerinin uygulanmaması gibi sebeplerden kaynaklandığını kaydetti.
     Ağrıda Hava kirliliğinin önlenmesi için bu nedenlere karşı gerekli çalışmaların yapıldığını, ancak tamamen ortadan kaldırılmasının mümkün olmadığını söyleyen Bilgin, şunları söyledi:
     Bunun coğrafik, topoğrafik ve diğer nedenleri bulunmaktadır. Kış aylarında atmosferden yukarılara çıkıldıkça sıcaklık farkından dolayı in versiyon(hava kirliliğinin oluşturduğu tabaka) sıkça rastlanmaktadır. Bölgemiz de yüksek basınç ve antisiklonun etkisindedir. Bu yüzden kış aylarında havada kararlılık ve yukarıdan aşağıya doğru hava hareketi ve hafif rüzgar gözlenmektedir. Ancak bu in versiyonu dağıtmak için yeterli olmamakta ve kış aylarında ilimiz merkez ilçesi, Doğubayazıt ve Patnos başta olmak üzere diğer ilçelerde de in versiyon sıkça görülmektedir.
     Ağrıda kurulan Hava Kirliliği izleme istasyonu ile kentte hava kalitesinin takip edildiğini ve kirliliğin artması durumunda denetimlerin yapılarak kirliliğin minimize edildiğini vurgulayan Bilgin sözlerini şöyle tamamladı:
     Hava Kalitesi İzleme İstasyonunda alınan verilere göre kış aylarında en çok hava kirliliği olan aylar Ocak-Şubat aylarıdır. İlimizde son iki yılda, bu aylarda ilimizde ciddi bir hava kirliliği olmadı. İlimiz de bir adet hava kirliliği izleme istasyonu bulunmakta ve havanın kalitesi 24 saat izlenmektedir. Ancak bu istasyon yeterli görülmemekte ikinci bir istasyon için bakanlığımızla gerekli yazışmalar yapılmış ve yer seçimi çalışmalarına başlanmıştır.
    
     Muhabir: Emrah Kocabey
     Yayıncı: Hasan Özkal
<< Önceki Haber Ağrıda hava kirliliği önlemleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER