AGİTPA Başkanı Migliori, Akçakalede

AGİTPA Başkanı Migliori, Akçakalede -Riccardo Migliori: (Akçakaledeki çadır kent) Bu kamp büyük bir örnek, barış ve uygarlık örneği Türkiyenin tarihine onur verecek bir örnek -AGİTPA Türk Grubu Başkanı Önen: Mülteci sorununu


ŞANLIURFA (A.A) - Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) Başkanı Riccardo Migliori, gezdiği Akçakaledeki çadır kente ilişkin, Bu kamp büyük bir örnek, barış ve uygarlık örneği, Türkiyenin tarihine onur verecek bir örnek dedi.
     Migliori ve beraberindeki heyet, Harrandaki temaslarının ardından Akçakale ilçesine gelerek, burada Suriyelilerin barındığı Süleyman Şah Çadır Kentini ziyaret etti.
     AGİTPA heyeti ilk olarak toplantı çadırında yetkililerden kamp hakkında bilgi aldı. Daha sonra çadır kenti gezen Migliori ve beraberindekiler, sahra hastanesini ve anaokulunu dolaşıp, Suriyeli sığınmacılarla görüştü. Migliori, çadırları gezerken kendilerine ikram edilen yiyeceklerin de tadına baktı.
     Riccardo Migliori, ziyaretin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, çadır kentte AGİTPA adına bulunduğunu ifade ederek, Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatının sınırında bulunduklarını söyledi.
     Akçakaledeki çadır kent izlenimlerini hayret ifadesiyle açıklayabileceğini anlatan Migliori, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Böylesine iyi işleyen bir kamp karşısında hayretimizi gizleyemiyoruz. Burada teneffüs edilen iklim karşısında herkesin böylesine olağanüstü bir çabayla hizmet etmeye çalışması karşısında hayretimizi gizleyemiyoruz. Hizmetlerin veriliş düzeyi de aynı şekilde. Yarından itibaren hemen çalışmaya başlayacağız, mensubumuz olan 56 ülke var. Türkiyenin olağanüstü bir gayret içerisinde olduğunu anlatacağız. Bu sadece Türkiyenin meselesi gibi karşılanamaz, bütün uluslararası topluluğun meselesidir. Biz simge olarak buradayız. Türkiyenin yalnız olmadığı görülsün diye buradayız ve bütün uluslararası topluluğun Türkiyeyi takdir ettiğinin ifadesi için buradayız ama söz konusu topluluk artık harekete geçmeli.
     Kendilerinin hükümet olmadığını ve parlamentoları temsil ettiğini hatırlatan Migliori, şu ana kadar eksik olduğunu düşündükleri dikkatin bu bölgeye çekilmesi için de gayret sarf edeceklerini söyledi.
     Bu kamp büyük bir örnek, barış ve uygarlık örneği, Türkiyenin tarihine onur verecek bir örnek diyen Migliori, kampın hazırlanmasında emeği geçenleri tebrik etti.
    
     -Birkaç saat içerisinde girişimde bulunacağız
    
     Riccardo Migliori, birkaç saat içerisinde Kopenhag merkezli girişimde bulunarak üye ülkelere çağrı yapacaklarını söyledi.
     Üyelere, acı çekenin yanında olmalıyız mesajını ileteceklerini vurgulayan Migliori, Bu, barışın da artırılmasının başlangıç anı olmalı. Burada yeni bir Suriyenin gerçekleşmesini ve büyümesini sağlamak üzere bulunuyoruz. Buraya gelen, başka bir dünyanın mümkün olduğunu anlar. O yüzden Türk dostlarımızın yaptıkları, geleceğe yönelik bir ümit hareketidir şeklinde konuştu.
    
     -Türkiyenin AB süreci
    
     Gazetecilerin Türkiyenin AB sürecini sorması üzerine Riccardo Migliori, Şanlıurfada AGİTPAnın başkanı sıfatıyla bulunduğunu bu nedenle sınırlı bir görüş belirteceğini söyledi.
     Türkiyenin mutlaka ABye girmesi gerektiğini düşünmenin anlamlı olmayacağını ifade eden Migliori, konuşmasını şöyle tamamladı:
     Ben zaten ayaklarımın altında Avrupanın var olduğunu fark ediyorum. Bu organizasyona bakmak yeterli. Olağanüstü etkinliği, işlerliği olan bir organizasyon. Avrupanın bir çok ülkesinin kamp açmaya çalıştığında yapacaklarından çok daha iyisi.
    
     -AGİTPA Türk Grubu Başkanı Önen-
    
     AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve AGİTPA Türk Grubu Başkanı Emin Önen de heyetin ziyaretiyle bütün dünyanın gözünün bu bölgede olacağını ifade etti.
     AGİTPA üyelerinin çadır kentten çok etkilendiğini belirten Önen, Mülteci sorununu bütün dünyanın gündemine getirmek için buradayız. Mülteci sorunu sadece bizim sorunumuz değil, belki bizim sınırımızda yaşandığı için bu konular Türkiyenin gündemindeymiş gibi görünse de Suriye konusu Türkiyeden önce bütün uluslararası kamuoyunun sorunu, uluslararası kurumların sorunu, uluslararası kamuoyunun vicdanının sorunudur dedi.
     Konuşmaların ardından çadır kentten ayrılan AGİTPA heyeti, sınırdaki Akçakale Gümrük Kapısına geçti. Migliori ve beraberindekiler, burada Tel Abyadın da denetimini sağlayan Özgür Suriye Ordusunun askerleriyle bir süre sohbet etti.
     Miglioriye gezisi boyunca Akçakale Kaymakamı Eyüp Fırat, İl Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız ve ilgililer eşlik etti.
    
     Muhabir: Eşber Ayaydın / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: İsmail Fidan / Yusuf Kaya
<< Önceki Haber AGİTPA Başkanı Migliori, Akçakalede Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER