Afrika kökenli Türkler, Obamadan barışa katkı

Afrika kökenli Türkler, Obamadan barışa katkı bekliyor -Anadoluda yaşayan Afrika kökenli Türk vatandaşlarının kurduğu Afrikalılar Yardımlaşma Dayanışma Derneği, ikinci defa ABD Başkanı seçilen Barack Obamadan yeni dönemde dünya b


MUĞLA (A.A) - Durmuş Genç - Anadoluda yaşayan Afrika kökenli Türk vatandaşlarının kurduğu Afrikalılar Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, ikinci defa ABD Başkanı seçilen Barack Obamanın yeni dönemde dünya barışına katkı sağlamasını bekliyor.
     Muğlanın Ortaca, Dalaman ve Köyceğiz ilçelerinde yaşayan, Osmanlı Devletinin son dönemlerinde tütün ve pamuk tarlalarında çalıştırılmak üzere Anadoluya getirilen Afrika kökenli Türk vatandaşları, Ortacanın Okçular köyünde Obamanın ikinci defa ABD Başkanı seçilmesinin ardından yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
     Afrikalılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Karakuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneklerini Batı Egede yaşayan Afrika kökenli Türk vatandaşlarını bir araya getirmek amacıyla 2008 yılında kurduklarını belirtti.
     Muğlanın Milas, Ula, Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman ilçelerinde yaklaşık 20 bin Afrika kökenli Türk vatandaşının yaşadığını bildiren Karakuş, Dünyadaki sosyal, kültürel konumları araştırıp, amaçlarımız doğrultusunda doğru bilgi ve kaynaklardan yararlanarak toplumu ve üyelerimizi bilgilendirmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz dedi.
     Afrika kökenli Türk vatandaşlarının tütün ve pamuk tarlalarında çalıştırılmak üzere ilk olarak 18. yüzyılın ortalarında Anadoluya getirildiğini anlatan Karakuş, Afrika kökenlilerden ikinci grup ise 1900lü yılların başında Mısır Hidivi Abbas Paşa tarafından işletilen Dalamandaki çiftlikte çalıştırılmak amacıyla getirilmiş. Dalamandaki çiftlik kapanınca Atatürk döneminde devlet bizlere bedelsiz toprak vermiş diye konuştu.
     Osmanlı Devleti ve Cumhuriyet döneminde Afrikadan gelenlerin çok iyi muamele gördüklerini vurgulayan Karakuş, köle ticareti yoluyla İngiltere, Fransa, Avustralya gibi ülkelere götürülen Afrikalıların kültürlerini kaybettiklerini, ancak toplu olarak yaşamalarından dolayı Türkiyedeki Afrika kökenlilerin kültürlerini koruduklarına dikkati çekti.
    
     -Obamanın ikinci kez seçilmesinden dolayı mutlular-
    
     Karakuş, Barack Obamanın ikinci kez ABD Başkanı seçilmesinden dolayı mutlu olduklarını dile getirerek, Obamaya güvenildiğini ve inandığını, bu nedenle bir kez daha seçildiğini söyledi.
     Siyahi karakteri taşıyan insanlar olduklarına işaret eden Karakuş, şöyle dedi:
     Her ne olursa olsun geçmişimizi unutmamalıyız. Bunları unutursak atalarımıza ihanet etmiş oluruz. Hemşehrileri olarak Obamadan yeni dönemde dünya barışına katkı sağlamasını istiyoruz. Son dönemlerde Orta Doğuda yaşanan karışıklıkları izliyoruz. En büyük temennimiz savaşların olmadığı, barışın hakim kılındığı bir dünyada yaşam sürmek. Obamanın yeni dönemde yapacağı çalışmalarla savaşların sonlandırılıp dünya barışına katkı sağlamasını istiyoruz.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Afrika kökenli Türkler, Obamadan barışa katkı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER