Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai Sivasta

Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai Sivasta -Konuk Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Afgan polis adaylarının eğitim gördüğü Sivas Polis Meslek Yüksekokulunu ziyaret etti -Karzai: Af


SİVAS (A.A) - Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Afgan polis adaylarının eğitim gördüğü Sivas Polis Meslek Yüksekokulunu ziyaret etti.
     Karzai ile bakanlar Şahin ve Yılmazı, Sivas Nuri Demirağ Havaalanında Vali Zübeyir Kemelek ve diğer ilgililer karşıladı.
     Buradan Polis Meslek Yüksekokuluna geçen Karzai, kendisini karşılayan polisleri Türkçe selamladı. Daha sonra Karzai, Şahin ve Yılmaz, okulu gezerek incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı.
     Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai, basına kapalı gerçekleşen incelemelerin ardından okulun konferans salonunda Afgan öğrencilerle bir araya geldi. Karzai, burada yaptığı konuşmada, Sivasta bulunmaktan ve öğrencileri yakından ziyaret etmekten çok mutlu olduğunu söyledi.
    
     -İki büyük lider-
    
     Programda gösterilen slayta değinen Karzai, iki fotoğrafın dikkatini çektiğini belirterek, Onlar iki büyük lider ve önder şahsiyet, Mustafa Kemal Atatürk ve Afgan Kralı Amanullah Han. Bu resim iki ülke arasındaki ilişkilerimizin çok derin tarihlere dayandığını göstermektedir. Son 10 yılda ilişkilerimiz daha da sağlamlaştı ve gelişti dedi.
     Afgan Kralı Amanullah ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk arasında geçen bir sohbete değinmek istediğini ifade eden Karzai, şunları aktardı:
     Çünkü onların arasında geçen bu sohbet çok önemlidir. Burada konuşulan şu ki, Afgan Kralı, Afganistanda bazı değişiklikler yapmak için işe başladığında Mustafa Kemal Atatürk kendisine, adımları dikkati atalım demiştir. O zaman Afganistan gelişmek, ileri gitmek ve başka ülkelere yetişmek istiyordu ama ülkenin güvenliği yeteri kadar güçlü değildi. Türkiye lideri Mustafa Kemal Atatürk, zamanında adımlarını sağlam, düşünerek ve dikkatlice attı ve gereken değişimleri sağladılar ve ülkelerini geliştirdiler.
     Afganistanın o dönemde yeteri kadar askeri ve polis gücüne sahip olmadığını için bazı hadiselerin yaşandığını aktaran Karzai, bunun ülkenin gelişmesine engel olduğunu bildirdi.
    
     -Afgan polislere tavsiyeler-
    
     Salonu dolduran Afgan polis adaylarına seslenen Karzai, şöyle devam etti:
     Neden hikayeyi anlattığımı size söyleyeceğim. Afganistan gelişmeye hazır, gelişmek için, kalkınmak için önemli adımları atmakta. Bu gelişmeleri, adımları sağlamlaştırmak görevi sizlere düşüyor. Bu konuda sizin göreviniz çok önemlidir. Siz genç öğrencilerimiz ve genç polislerimiz, Afganistanın gelişmesi ve kalkınması kervanının köprüden geçmesi için kendinizi köprü yapacaksınız. Sizin sayenizde bu gelişme ve kalkınma kervanı köprüden geçecektir. Afganistanın sadece toprak bütünlüğünü koruyan değil, onların gelişmesine vesile olan sizlersiniz. Dolayısıyla siz öğrenciler, ülkemizin gelişmesi için bu toprakların daha da kalkınması için önemli insanlarsınız. Dolayısıyla size bu eğitim programını sağlamış olan dost ve kardeş ülke Türkiye Cumhuriyetinden istifade edecek ve fırsatları iyi değerlendireceksiniz. Siz Afganistanın güvenliği ve gelişmesi için en önemli, değerli ve kıymetli zenginliklerimizsiniz. Dolayısıyla zamanınızın hiçbir dakikasını boşa harcamayarak sizin hizmetinizde olan bu arkadaşlardan iyi faydalanıp kendinizi yetiştirecek, Afganistanın güçlü olması için elinizden geleni yapacaksınız.
    
     -Yaşasın Türkiye-
    
     Karzai, okulda iyi bir eğitim alan öğrencilerin iki ülke arasındaki tarihi bağı daha da ileriye götüreceğini vurgulayarak, Bunu nasıl yapacaksınız- Öğretmenlerinize, eğiticilerinize saygı duyarak, bu ortamın kıymetini bilerek dedi.
     Projenin gelişmesi ve ortaya çıkması için destek veren ABD ve Japonyaya teşekkür eden Karzai, konuşmasını Yaşasın Türkiye diye tamamladı.
     Karzai, konuşmasının ardından salonda bulunan Afgan öğrencilerin yanına giderek, bazı öğrencileri alnından öptü. Öğrenciler de Karzaiye sevgi gösterisinde bulundu.
     Polis Meslek Yüksekokulu şeref defterini imzalayan Karzai, çıkışta Afgan öğrencilerle fotoğraf çektirdi.
    
     Muhabir: Önder Felek
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai Sivasta Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER