Adıyamanda toprağını analiz eden

Adıyamanda toprağını analiz eden çiftçi sayısı 23 bine yükseldi


ADIYAMAN (A.A) - Adıyamanda toprak analiz merkezlerinin açılmasıyla birlikte son yıllarda toprağını analiz eden çiftçi sayısı 300den 23 bine yükseldi.
     Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Şubesi Müdürü İrfan Turan, yaptığı açıklamada, Adıyamanda uzun yıllar toprak analiz merkezinin bulunmadığını ve Adıyamanlı çiftçilerin yılarca komşu illerde topraklarını analiz ettiğini belirtti.
     Adıyamanda ilk toprak analiz merkezinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bağlı olarak 6 yıl önce açıldığını hatırlatan Turan, Şu an özel sektör laboratuvarlarıyla birlikte Adıyamanda 5 tane toprak analiz merkezi bulunmaktadır ve hepsi de çiftçilerimize güzel hizmetler vermektedir dedi.
     Turan, son yıllarda toprağını analiz eden çiftçi sayısında büyük artış yaşandığını ifade ederek, Adıyamanda toprak analiz merkezlerinin açılmasıyla birlikte 6 yıl önce toprağını analiz eden çiftçi sayısı 300 iken, 2011 yılı itibariyle bu sayı 23 bine yükseldi. Bu çok güzel bir sonuç ama biz bunun daha artmasını ve toprak tahlili yapmayan çiftçimizin kalmamasını arzu ediyoruz diye konuştu.
     Çiftçilerin toprakları hakkında bilgi sahibi olması gerektiğine dikkati çeken Turan, sözlerini şöyle tamamladı:
     Çiftçilerimiz toprağın bünyesindeki besin varlığını, gücünü veya fakirliğini bilmek zorunda. Çiftçimiz bunu bilince önümüzdeki sezon toprakta yapacağı faaliyette doğru gübreleme ve yönlendirme yapabilir. Aksi halde toprağı analiz etmeden yapılacak tarımsal eylem daha masraflı, daha zahmetli olacaktır. Yaz sezonu ile birlikte şimdi bütün çiftçilerimizi topraklarını analiz etmeleri için bekliyoruz.
    
     Muhabir: Mehmet Fatih Aslan
     Yayıncı: Mehmet Öztaş
<< Önceki Haber Adıyamanda toprağını analiz eden Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER