Adana 6. Tarım ve Sera Bahçe

Adana 6. Tarım ve Sera Bahçe fuarları açıldı -TARMAKBİR Başkanı Tekbaş: -Ülkemizdeki tarım arazilerinde artış olmamasına rağmen tarımda yaşanan verim ve üretim artışının en önemli sebebi, tarımın daha modern makinelerle yapılmasıd


ADANA (A.A) - Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Başkanı Cahit Tekbaş, Ülkemizdeki tarım arazilerinde artış olmamasına rağmen tarımda yaşanan verim ve üretim artışının en önemli sebebi, tarımın daha modern makinelerle yapılmasıdır dedi.
     Tüyap Adana Fuarcılık tarafından düzenlenen Adana 6. Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı ile Adana 6. Seracılık, Bahçecilik, Fidancılık, Tohumculuk, Çiçekçilik ve Teknoloji Fuarı açıldı.
     TARMAKBİR Başkanı Tekbaş, Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezindeki açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiyede yaklaşık 130 farklı tarım makinesinin üretildiğini belirterek, bu ürünlerin tarım sektörünün isteklerine uygun olduğu gibi, dış satım için gerekli olan asgari fonksiyonelliğe ve kaliteye de sahip olduğunu söyledi.
     Tarımın stratejik bir sektör olduğunun giderek daha çok kesim tarafından fark edildiğini anlatan Tekbaş, şunları kaydetti:
     Bu anlamda tarıma yapılan yatırımlar da giderek artmaktadır. Bunun en iyi göstergesi, geçtiğimiz yıl dünya traktör pazarında Türkiyenin 4. sırada yer almasıdır. Bununla birlikte 25 yaşından büyük yarım milyondan fazla traktörün yaş ortalaması 35dir. Bu traktörlerin fazla yakıt ve yağ sarfiyatı, bakım onarım masrafı ve yarattığı iş kaybının ülke ekonomisine olan yıllık maliyeti 6 milyar liradır. Yani her yıl çiftçiye verilen tarım destekleri kadar bir bütçe ziyan olmaktadır. Durum böyleyken Makine Strateji Belgesinde de eylem planı olarak kabul edilen ve Başbakanımızın da geçtiğimiz yıl müjdesini verdiği Hurda Traktör Projesinin bir an evvel hayata geçirilmesi konusunda bakanımızın desteklerini bekliyoruz.
     Bu yıldan itibaren kırsal kalkınma programı kapsamında hibe makine ve ekipman desteklerinin başladığını hatırlatan Tekbaş, Bu destekler sayesinde 2012 yılı dahil son 6 yılda, yaklaşık 715 milyon lira hibe miktarına ulaşılmış ve yaşlı ekipman parkımızı yenilenmesine katkı sağlanmıştır. Ülkemizdeki tarım arazilerinde artış olmamasına rağmen tarımda yaşanan verim ve üretim artışının en önemli sebebi tarımın daha modern makinelerle yapılmasıdır. Bu destekler sayesinde tarımsal üretim verim ve kalite artışı sağlanmıştır diye konuştu.
    
     -Diğer konuşmacılar-
    
     Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, fuarın ülke ve bölge tarım sektörüne katkı sağlamasını dileyerek, katılanlara teşekkür etti.
     Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ise fuara katılanlara teşekkür ederek, nisan ayı içerisinde portakal çiçeği festivali yapacaklarını kaydetti.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül de fuarların tarım sektöründeki gelişmeler ve yeniliklerin çiftçilerle buluşturulduğu organizasyonlar olduğunu belirterek, bu nedenle fuarlara ayrı bir önem verdiklerini söyledi.
     Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, tarımsal ekonomik büyüklüğü olarak 2011 yılı rakamlarına göre Türkiyenin Avrupada birinci ülke konumunda olduğunu ifade etti.
     Konuşmaların ardından kurdele keserek fuarın açılışını yapan protokol üyeleri daha sonra stantları gezdi. Vali Coş, gezisi sırasında traktöre bindi.
     Açılış törenine, çeşitli etkinliklere katılmak üzere kente gelen Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Vladimir Ivanovskıy de katıldı.
     300e yakın firmanın katıldığı fuarların 18 Kasıma kadar ziyarete açık kalacağı bildirildi.
    
     Muhabir: Volkan Kaşık
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Adana 6. Tarım ve Sera Bahçe Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER